10 keer snijbonen en een smoothie!
Een snijboon is een variëteit van de boon die je kunt herkennen aan zijn lange, platte vorm. De naam "snijboon" is afkomstig van de traditionele manier van snijden in schuine, dunne stukken, of 'snitjes'. Deze bonen zijn afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika, maar zijn door Spaanse ontdekkingsreizigers in de 16e eeuw met de aardappelen naar Europa gebracht.
De beste tijd om verse snijbonen te vinden is van juli tot september. Bewaar snijbonen in de groentelade van je koelkast. Ongekookte snijbonen blijven zo een week goed. Wil je ze langer bewaren? Dan kun je de snijbonen blancheren (kort koken) en daarna invriezen. Zo zijn ze tot een jaar houdbaar.
10 manieren waarop je snijbonen kunt bereiden:
Gekookt: Kook de snijbonen in een pan met een beetje gezouten water. Kook ze tot ze zacht zijn, maar nog steeds een lichte knapperigheid hebben.
Geroosterd: Meng de snijbonen met een beetje olijfolie, zout en peper en rooster ze in een hete oven tot ze knapperig zijn.
Gestoofd: Stoof de snijbonen met tomaten, uien en knoflook voor een smakelijk en voedzaam bijgerecht.
In een salade: Snijbonen zijn een geweldige aanvulling op salades, of ze nu rauw zijn of licht geblancheerd.
Geroerbakt: Roerbak de snijbonen met je favoriete groenten en eiwitten voor een snelle en gemakkelijke maaltijd.
In een ovenschotel: Combineer snijbonen met aardappels en kaas in een ovenschotel voor een comfortabele, hartige maaltijd.
Gegrild: Gril de snijbonen op de barbecue of in een grillpan tot ze een mooie rokerige smaak hebben.
In soepen: Voeg gesneden snijbonen toe aan je favoriete soepen voor extra textuur en voedingsstoffen.
In stoofschotels: Snijbonen voegen een heerlijke textuur en smaak toe aan stoofschotels.
Gepureerd: Gekookte snijbonen kunnen worden gepureerd en geserveerd als een gezond bijgerecht of als basis voor een saus.
Een snijbonen smoothie is misschien niet het eerste wat in je opkomt als je denkt aan smoothies, maar het is een geweldige manier zijn om meer groenten in je dieet op te nemen. Snijbonen zijn rijk aan vezels en vitamine C, en hun milde smaak mengt goed met andere ingrediënten. Dit is mijn favoriete recept:
Ingrediënten:
1 kopje verse snijbonen, uiteinden verwijderd en in stukjes gesneden
1 banaan
1 groene appel, geschild en in stukken gesneden
1 kopje spinazie of boerenkool
1 kopje ongezoete amandelmelk of een andere plantaardige melk of water naar keuze
1 eetlepel chiazaad of lijnzaad (optioneel)
Honing, agavesiroop of een andere zoetstof naar smaak (optioneel)
Bereidingswijze:
Doe de snijbonen, banaan, appel, spinazie (of boerenkool), en de amandelmelk in een blender.
Blend op hoge snelheid tot alles goed gemengd en glad is. Afhankelijk van je blender kan dit een paar minuten duren.
Voeg de chiazaad of lijnzaad toe en blend nog een paar seconden om te mengen. Als je de smoothie zoeter wilt maken, voeg dan een beetje honing of een andere zoetstof toe en blend nog een paar seconden om te mengen. Proef de smoothie en voeg zo nodig meer zoetstof toe. Als de smoothie te dik is, voeg dan een beetje meer amandelmelk toe en blend opnieuw.
Serveer de smoothie onmiddellijk, lekker als ontbijt of tussendoortje.