• Pasta

    11 keer za'atar

    Za'atar is een specerijenmengsel, gedroogd of als pasta, uit het Midden-Oosten dat meestal bestaat uit gedroogde tijm, geroosterd sesamzaad, gedroogde sumak en zout. De samenstelling kan variëren afhankelijk van de regio. Je kan hier ontzettend veel gerechten mee op spice'en. Dit kruidenmengsel komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en is populair in de Levantijnse keuken, die de culinaire tradities van landen zoals Libanon, Syrië, Palestina en Jordanië omvat. Maar ook in de Hollandse keuken kan je met gedroogde- of pasta van za'atar bijzondere 'bij' en hoofdgerechten maken. Hierbij mijn top 11!

    11 Za’atar toepassingen voor 2 personen:

    1. Za'atar Runderriblappen

    2 runderriblappen

    3 eetlepels za'atar

    Olijfolie, zout, peper

    Bereidingstijd: 2-3 uur

    Braad de runderriblappen aan met za'atar, zout, en peper. Stoof 2-3 uur in de oven op 150°C.

    2. Za'atar Geroosterde Wortelen

    4 grote wortelen

    2 eetlepels za'atar

    Olijfolie

    Bereidingstijd: 25 minuten

    Meng en rooster de wortelen 25 minuten op 200°C.

    3. Parelgort met Za'atar en Groenten

    1 kop parelgort

    2 kopjes groente bouillon

    1 courgette, 

    1 paprika

    2 eetlepels za'atar

    Bereidingstijd: 40 minuten

    Kook de parelgort met groente bouillon en rooster de groenten met za'atar. Meng samen.

    4. Za'atar Kipfilet

    2 kipfilets

    2 eetlepels za'atar

    Olijfolie

    Bereidingstijd: 20-25 minuten

    Marineer en bak de kip 20-25 minuten op 180°C.

    5. Za'atar Varkenshaas

    1 varkenshaas

    2 eetlepels za'atar

    Olijfolie

    Bereidingstijd: 20-25 minuten

    Marineer en bak de varkenshaas 20-25 minuten op 180°C.

    6. Za'atar Geroosterde Groenten

    1 courgette

    1 rode paprika

    2 eetlepels za'atar

    Olijfolie

    Snijd de groenten en meng met za'atar en olijfolie. Rooster 20 minuten op 200°C.

    7. Za'atar Pasta

    200g pasta

    2 eetlepels za'atar

    2 eetlepels olijfolie

    Kook de pasta, giet af en meng met za'atar en olijfolie.

    8. Za'atar Geroosterde Aardappelen

    4 middelgrote aardappelen

    2 eetlepels za'atar

    Olijfolie

    Snijd, meng en rooster de aardappelen 25 minuten op 200°C.

    9. Za'atar Garnaal Skewers

    10 garnalen

    2 eetlepels za'atar

    Olijfolie

    Marineer en grill de garnalen 2-3 minuten per kant.

    10. Za'atar Salade

    Gemengde sla

    1 eetlepel za'atar

    Olijfolie en citroensap

    Meng de sla met za'atar, olijfolie en citroensap.

    11 Za'atar Omelet

    4 eieren

    1 eetlepel za'atar

    Boter of olie

    Klop de eieren met za'atar en bak een omelet.

Deel dit artikel met je omgeving