Onze eerlijk eten partner Patrick van Elteren heeft deze week mooie ambachtelijke slavinken in je pakket gedaan. Een mooi en lekker product dat vaak gebruikt wordt als doordeweekse makkelijke hap die simpel klaar te maken is en goed combineert bij vele groente en aardappelgerechten. Daarom zijn de verschillende vinken nog steeds populair en te vinden op vele Hollandse eettafels.
De slavink is voor het eerst geïntroduceerd door slager Jaap Boerwinkel uit Amersfoort maar de slager Ton Spoelder uit Laren bedacht de naam in 1952 omdat het zo goed zou passen bij sla. Een slavink is dus een traditioneel Nederlands vleesgerecht, probeer het maar eens op google in het engels te vertalen...:)
Het bestaat uit gehakt (meestal varkens- of rundergehakt) dat is omwikkeld met spek. De naam "slavink" komt naar verluidt van de combinatie van de woorden "sla" (omdat het oorspronkelijk vaak werd geserveerd met sla) en "vink" (een verwijzing naar de vink, een soort vogel, omdat de manier waarop het vlees wordt verpakt doet denken aan de manier waarop een vink zijn voedsel in bladeren verpakt).
Slavinken, rundervinken en blinde vinken zijn allemaal traditionele Nederlandse vleesproducten, maar er zijn een paar belangrijke verschillen tussen deze drie:
Slavink: Een slavink bestaat uit een rolletje gehakt (meestal varkens- of half-om-half gehakt) dat is omwikkeld in spek. De slavink wordt meestal gebakken en geserveerd met aardappelen en groenten.
Rundervink: Een rundervink lijkt op een slavink, maar is gemaakt van rundvlees. Het is een dun lapje rundvlees dat wordt gevuld met een rolletje gekruid rundergehakt. Daarna wordt het opgerold en vaak met een touwtje bij elkaar gehouden.
Blinde vink: Een blinde vink is vergelijkbaar met een rundervink, maar wordt gemaakt met een dun lapje kalfsvlees of varkensvlees dat wordt gevuld met een rolletje gekruid kalfs- of varkensgehakt.Het belangrijkste verschil tussen deze drie is dus het type vlees dat wordt gebruikt en of het vlees is gevuld met gehakt (zoals bij de rundervink en blinde vink) of omwikkeld met spek (zoals bij de slavink).
Een slavink bereiden
Er zijn verschillende manieren om een slavink te bereiden, de kern temperatuur moet bij alle bereidingen 70-72 graden zijn.
Bakken in een koekenpan: Dit is de meest traditionele methode. Verhit wat boter of olie in een pan op middelhoog vuur, leg de slavinken in de pan en bak ze ongeveer 15-20 minuten, waarbij je ze regelmatig omdraait, tot het spek krokant is en het gehakt volledig gaar.
Oven: Als je meerdere slavinken tegelijk wilt bereiden, kan het handiger zijn om ze in de oven te bakken. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius, plaats de slavinken op een bakplaat en bak ze ongeveer 25-30 minuten, of tot ze gaar zijn.
Barbecue/grill: Slavinken kunnen ook worden gegrild voor een rokerige smaak. Plaats ze gewoon op een voorverwarmde grill en kook ze, onder regelmatig omdraaien, tot het spek krokant is en het gehakt gaar.Slowcooker: Hoewel dit niet de meest gebruikelijke methode is, kunnen slavinken ook in een slowcooker worden bereid. Eerst bruin je de slavinken aan alle kanten in een pan, en daarna leg je ze in de slowcooker met wat bouillon of saus en laat je ze enkele uren op lage temperatuur garen.
Airfryer: Dit is een super makkelijke methode en je gebruikt minder vet dan bij het bakken. Stel je airfryer in op 180 graden en bak ze 7-8 minuten en draai ze dan om nog 7-8 minuten zodat hij overal goed gaar en knapperig is. Let op de Airfryers hebben vaak allemaal verschillende tijden en temperaturen omdat de vele type airfryers vaak een verschillend vermogen hebben. Deze tijden zijn gebaseerd op een Wartmann keramische airfryer WM-2203 AF.