• Deeg

    Brickdeeg de onbekende alleskunner

    Brickdeeg is een type deeg dat oorspronkelijk uit Noord-Afrika komt. Het is gemaakt van eenvoudige ingrediënten zoals bloem, water en zout. In vergelijking met filodeeg is brickdeeg iets dikker en minder breekbaar, wat het gemakkelijker maakt om mee te werken.

    In mijn keuken heb ik altijd een pakje brickdeeg liggen omdat het zo handig is in het gebruik. Het is een ideale basis om mijn restjes op te maken of om even snel een taartje of een hapje te maken. En handig is, je kan het frituren en bakken.  Zie ook ons recept over Samosa's uit de oven.

    Hierbij 10 tips wat je met brickdeeg kunt maken:

    Briouats met lamsvlees: In deze Marokkaanse driehoekjes combineer je gekruid lamsvlees met amandelen. Je kunt ze frituren voor een knapperige textuur of in de oven bakken voor een iets lichtere versie.

    Sigaren met spinazie en feta: Voor een Mediterrane touch rol je bladen brickdeeg rond een vulling van spinazie en feta.

    Appelstrudel: Gebruik brickdeeg voor een frisse draai aan deze klassieker. Een vulling van appels, suiker en kaneel maakt dit een heerlijk dessert.

    Vispakketjes: Verpak stukjes vis, zoals tilapia of zalm, in brickdeeg met een scheutje citroensap, kruiden en misschien wat dun gesneden groenten. Bak ze vervolgens in de oven.

    Thaise loempia's: Deze kunnen gevuld worden met een mengsel van groenten en optioneel garnalen of kip. Je kunt ze frituren voor een krokant resultaat of bakken voor een lichtere optie.

    Nutella en Banaan Wraps: Smeer een laag Nutella over een vel brickdeeg, leg er wat plakjes banaan op, vouw het dicht en bak tot het deeg knapperig is.

    Kaaspakketjes: Vul brickdeeg met een mengsel van verschillende kazen zoals brie, mozzarella of blauwe kaas. Een beetje honing of vijgenjam maakt het helemaal af.

    Quiche Cups: Knip ronde vormen uit het brickdeeg en leg deze in een muffinvorm. Vul ze vervolgens met een mengsel van eieren, room, kaas en wat groenten naar keuze en bak ze in de oven.

    Brickdeegpizza: Gebruik een enkel vel brickdeeg als een knapperige, dunne pizzabodem. Beleg met je favoriete saus, kaas en toppings en bak tot het deeg goudbruin is.

    Hartige taartjes: Gebruik brickdeeg als basis voor kleine hartige taartjes met vullingen zoals kip, champignons en room of een Provençaalse ratatouille.

    Of je nu kiest voor bakken in de oven of frituren, met brickdeeg kun je alle kanten op. De bereidingstijden variëren, maar veel van deze gerechten zijn binnen 30 tot 45 minuten klaar. 

Deel dit artikel met je omgeving