Veel mensen hebben moeite om kippenbouten perfect te garen. Vaak zijn ze nog niet helemaal gaar of juist droog en taai. Een kerntemperatuurmeter is superhandig om je kip altijd sappig en goed gaar te krijgen. Prik de thermometer in het dikste deel van de bout, zonder het bot te raken, en zorg ervoor dat de interne temperatuur 75°C is. Hier zijn vier manieren om kippenbouten klaar te maken: op de BBQ, in de oven, in een grillpan en met sous vide. Met de kruiden kan je natuurlijk variëren, onderstaande zijn ter inspiratie.
Kippenbouten op de BBQ
Ingrediënten:
2 kippenbouten
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel sojasaus
1 teentje knoflook, fijngehakt
1/2 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel gedroogde tijm
Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
Meng olijfolie, sojasaus, knoflook, paprikapoeder, tijm, zout en peper in een kom. Voeg de kippenbouten toe en laat dit minstens 30 minuten marineren, liefst langer in de koelkast.
Verhit de BBQ tot een matige hitte (ongeveer 175-200°C).
Leg de kippenbouten op de BBQ en sluit de deksel. Grill ze 30-35 minuten, draai ze af en toe om voor gelijkmatige garing.
Controleer met een vleesthermometer of de interne temperatuur 75°C is. Prik in het dikste deel van de bout, zonder het bot te raken. Haal de kippenbouten van de BBQ en laat ze een paar minuten rusten voordat je ze serveert.
Kippenbouten in de Oven
Ingrediënten:
2 kippenbouten
1 eetlepel olijfolie
1/2 eetlepel honing
1 teentje knoflook, fijngehakt
1/2 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel gedroogde oregano
Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Meng olijfolie, honing, knoflook, paprikapoeder, oregano, zout en peper in een kom. Voeg de kippenbouten toe en zorg dat ze goed bedekt zijn met de marinade.
Leg de kippenbouten op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de kippenbouten 35-40 minuten in de oven, tot ze goudbruin en krokant zijn. Draai ze halverwege om voor een gelijkmatige garing.
Controleer met een vleesthermometer of de interne temperatuur 75°C is. Prik in het dikste deel van de bout, zonder het bot te raken.
Haal de kippenbouten uit de oven en laat ze een paar minuten rusten voordat je ze serveert.
Kippenbouten in de Grillpan
Ingrediënten:
2 kippenbouten
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel citroensap
1 teentje knoflook, fijngehakt
1/2 theelepel rozemarijn
Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
Meng olijfolie, citroensap, knoflook, rozemarijn, zout en peper in een kom. Voeg de kippenbouten toe en laat dit minstens 30 minuten marineren.
Verhit een grillpan op middelhoog vuur.
Leg de kippenbouten in de grillpan en bak ze 6-7 minuten aan elke kant, tot ze mooi bruin en gaar zijn. Draai ze regelmatig voor gelijkmatige garing.
Controleer met een vleesthermometer of de interne temperatuur 75°C is. Prik in het dikste deel van de bout, zonder het bot te raken.
Haal de kippenbouten uit de grillpan en laat ze een paar minuten rusten voordat je ze serveert.
Kippenbouten Sous Vide
Ingrediënten:
2 kippenbouten
1 eetlepel olijfolie
1 teentje knoflook, fijngehakt
Takje rozemarijn
Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
Verwarm het sous vide-apparaat tot 65°C. Deze is lager dan bovenstaande methodes omdat door de bereidingstijd de kip alle tijd heeft om te pasteuriseren.
Meng olijfolie, knoflook, rozemarijn, zout en peper in een kom. Wrijf de kippenbouten in met dit mengsel.
Plaats de kippenbouten in een vacuümzak en trek vacuüm, of gebruik een hersluitbare zak en verwijder zoveel mogelijk lucht.
Gaar de kippenbouten 2-3 uur in het sous vide-bad.
Haal de kippenbouten uit de zak en dep ze droog met keukenpapier.
Verhit een pan op hoog vuur en schroei de kippenbouten snel aan beide kanten voor een knapperige buitenkant, ongeveer 1-2 minuten per kant. Dit kan je ook op de bbq of Ofyr of met een gasbrander doen omdat de binnenkant al helemaal gaar is en je alleen een lekker crispy velletje om je kip wil hebben.
Serveer de kippenbouten direct.
Of je nu voor de rokerige smaak van de BBQ gaat, de eenvoud van de oven, de snelle bereiding in de grillpan, of de perfecte garing van sous vide, deze recepten zorgen voor heerlijke, sappige kippenbouten.