Gevlinderde kip, ook wel spatchcock chicken genoemd, is een techniek waarbij je de ruggengraat van de kip verwijdert en deze vervolgens platdrukt zodat het vlees in een enkele laag ligt. Dit zorgt voor een snellere en gelijkmatigere garing van het vlees. Niet iedereen heeft een oven of bbq waar hij/zij een hele kip kan bereiden. Met dit recept kan je prima je kip bereiden in een braadpan of braadslee op je fornuis. Je moet alleen eerst even je kip vlinderen. Als je kip niet te groot is kan je de kip met deze techniek ook prima in een airfryer of op een tafelgrill bereiden.
De voordelen van het vlinderen van een kip zijn:
Snellere bereidingstijd: Door de kip plat te maken, wordt de kooktijd aanzienlijk verkort.
Gelijkmatige garing: Het vlinderen zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatig gaart, waardoor de kip sappiger en malser blijft.
Betere presentatie: Een gevlinderde kip ziet er aantrekkelijker uit en kan gemakkelijker in stukken worden gesneden en geserveerd.
Knapperige huid: Door de kip vlak te leggen, wordt de huid gelijkmatiger blootgesteld aan hitte, wat resulteert in een knapperige, goudbruine huid.
Hier een stappenplan om een kip te vlinderen:
Leg de kip met de borst naar beneden op een snijplank.
Zoek de ruggengraat van de kip, die zich in het midden van de rug bevindt.
Gebruik een wildschaar, of hele goede keukenschaar, om langs beide zijden van de ruggengraat te knippen. Knip de ruggengraat volledig uit de kip.
Om de kip steviger te laten liggen, kun je een klein sneetje maken in het kraakbeen tussen de dijen en de borstkas. Dit helpt de kip platter te liggen.
Verwijder eventuele overtollige stukken vet of huid.
Draai de kip om zodat de borst naar boven ligt.
Druk met beide handen stevig op de borst van de kip totdat je een krakend geluid hoort. Dit betekent dat het borstbeen is gebroken en de kip nu vlak ligt.
Nu is de kip gevlinderd en klaar om te kruiden, marineren of grillen.
Ingrediënten gevlinderde kip:
1 hele kip
4-6 tros tomaatjes in door midden gesneden
3 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 tenen knoflook gekneusd
1 takje rozemarijn
1 eetlepel verse rozemarijn, fijngehakt
1 takje verse tijm
1 eetlepel verse tijm, fijngehakt
1 citroen, sap en rasp
Zout en zwarte peper naar smaak
Optioneel: 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
Instructies gevlinderde kip bereiden:
Meng in een kleine kom de olijfolie, knoflook, rozemarijn, tijm, citroensap, citroenrasp en optioneel gerookte paprikapoeder. Breng op smaak met zout en peper.
Wrijf de kip in met het oliemengsel, zorg ervoor dat de kip gelijkmatig bedekt is, ook onder het vel. Laat de kip ongeveer 30 minuten marineren in de koelkast.
Verwarm je pan voor op je fornuis met wat olie.
Plaats de gevlinderde kip, samen met het takje rozemarijn, de trostomaatjes en de tenen knoflook in je pan of braadslee met de huid naar boven en met eventueel je deksel erop zodat je een lekkere crispy skin krijgt. Rooster de kip ongeveer 45-50 minuten en keer af en toe om totdat de interne temperatuur van de kip 75°C bereikt en het vlees niet meer roze is.
Haal de kip uit de je pan, zodat hij niet door gaart, en laat deze ongeveer 10 minuten rusten onder wat aluminium folie voordat je hem in je gewenste aantal stukken snijdt.