Asperges klaarmaken is niet voor iedereen even makkelijk. De meeste mensen koken ze vaak tot snot in een pannetje water waardoor ze veel smaak en structuur verliezen. Hierbij verschillende bereidingen voor de perfecte asperges.
Rond de pasen begint het Hollandse Aspergeseizoen. Lekker met ham of zalm, nieuwe aardappels, ‘n eitje en natuurlijk geklaarde boter. En wist je dat je van het snijafval van de asperges een heerlijke soep maakt? Zo geniet je dus dubbel van het witte goud!
Als smaak makers bij de asperges kun je Brassica koolzaadolie gebruiken omdat die een mooie botersmaak heeft en het voor het zout zou je kunnen kiezen voor Kala Namak wat een lichte ei smaak heeft en trouwens ook erg populair is bij veganisten.
Bij aankoop bewaar je ze een vochtige theedoek in de koeling. Snij de kontjes eraf, ongeveer 1 a 1,5 cm en schil de asperges met een dunschiller. Als je dit niet secuur doet krijg je straks van die harde stukjes op je asperge. Schil ze van de kop naar beneden toe en leg ze in een bakje met water voor verdere bereiding. Bekijk anders dit filmpje even op Foodtube.
Mocht je al schoongemaakte asperges hebben gekocht kan het toch nog zijn dat er wat taaie draadjes in zitten omdat ze altijd iets uitgedroogd zijn. Daarom schillen wij ze het liefste zelf en kunnen we met de kontjes en schillen nog een lekker asperge soepje maken.
Als je een aspergepan hebt kook je ze breng je de asperges met een snufje zout in het water aan de kook, zet het vuur laag en laat ze nog 6-8 minuten door garen. Je kan ook een platte pan gebruiken en dan gebruik je een kleurloze theedoek om ze af te dekken in de pan zodat ze niet boven komen drijven. Ook hierbij breng je ze even kort aan de kook in het water en laat ze ook 6-8 minuten doorgaren.
Hiervoor geld ook het schoonmaken van asperges zoals hierboven. Op deze manier houden de asperges lekker hun bite en behouden volop smaak omdat je geen kookvocht weggooit zoals op de traditionele manier. Je neemt een aspergezak of een grote vetpapieren patat/kip zak en legt daar 5-6 asperge’s met de kop naar onderen in. Je sprenkelt er wat olijfolie, of neem eens lekker koolzaad olie die heeft een mooie boter smaak, over de asperges heen met wat zout. Vouw de zak vervolgens naar binnen dicht. Verwarm je oven voor op 210 graden, een hete lucht oven op 190 graden. Leg de zak op een rooster midden in de oven. Nooit op een plaat want de lucht moet kunnen circuleren! De zak met de opening naar je toe in de oven leggen. Laat ± 25 min. garen, dikke asperges doe je iets langer.
Vacumeer de asperges met wat olie en zout, wij doen dit met Brassica Koolzaad olie en Kala Namak zout.
Verwarm je waterbak voor op 86 graden en laat ze daar een uurtje in garen. De dunne asperges hebben genoeg aan 45 minuten en de dikkere zeker een uur. Deze sous vide bereiding is de door ons meest gebruikte manier omdat je veel smaak en bite houd in je asperges.
Mocht je de Asperges nog willen afgrillen op een Ofyr of BBQ moet je ze natuurlijk iets korter bereiden omdat ze anders overgaar worden. Als handleiding kan je dan aanhouden 75% van de bovengenoemde tijden.