• Superfoods

  Het groene superfood: 10 manieren om spinazie te bereiden

  Spinazie is oorspronkelijk afkomstig uit Perzië (het huidige Iran) en verspreidde zich in de loop van de eeuwen over de hele wereld. In de 7e eeuw werd spinazie geïntroduceerd in China, waar het 'Perzische groente' werd genoemd. In de 11e eeuw werd het door de Moren naar Spanje gebracht. In de 15e eeuw werd spinazie veel gebruikt in de Mediterrane regio en in de 16e eeuw werd het geïntroduceerd in Noord-Europa.

  Spinazie is buitengewoon gezond en wordt beschouwd als een superfood vanwege zijn hoge gehalte aan vitamines en mineralen. Je kan de spinazie het beste zo snel mogelijk gebruiken en pas wassen als je het gaat gebruiken. Als je de spinazie 2-3 minuten blancheert kan je het nog een tijdje in je vriezer bewaren. Zorg er bij het bereiden van spinazie altijd voor dat je het grondig wast om eventueel zand of vuil te verwijderen, en verwijder eventuele dikke, harde stelen, vooral bij wat oudere spinazie.

  Hier zijn alvast 10 lekkere manieren om je spinazie klaar te maken / te gebruiken:

  1. Rauw in een salade: Bereid een voedzame salade voor jezelf met verse spinaziebladeren, cherrytomaten, plakjes komkommer en een lichte vinaigrette.
  2. Gestoofd: Stoof je spinazie in een beetje boter of olijfolie, voeg een fijngehakt teentje knoflook en een gesnipperde ui toe voor extra smaak.
  3. Geroerbakt: Verhit wat olie in een wok of grote pan. Voeg je spinazie toe en roerbak het snel met een scheutje sojasaus en een beetje sesamolie.
  4. Gestoomd: Plaats je spinazie in een stoommandje boven een pot met kokend water. Laat het stomen tot het zacht maar nog steeds fel groen is.
  5. In soepen: Snijd je spinazie fijn en voeg het toe aan je favoriete soep in de laatste paar minuten van het koken.
  6. In smoothies: Voeg een handvol spinazie toe aan je ochtendsmoothie. Het combineert goed met ingrediënten zoals bananen, mango's, of bessen.
  7. Gegratineerd: Maak een spinazie gratin. Meng je spinazie met een roomsaus en geraspte kaas, en bak het tot het borrelt en lichtbruin is.
  8. In omeletten en frittata's: Voeg spinazie toe aan je omelet of frittata mengsel voor een gezonde en voedzame maaltijd.
  9. In pasta en risotto: Voeg fijngehakte spinazie toe aan je pasta- of risottogerecht in de laatste paar minuten van het koken.
  10. Als vulling: Gebruik spinazie als vulling voor gerechten zoals gevulde kipfilet, ravioli, courgette, paprika etc etc. Meng de spinazie met fijngehakte uien, knoflook, en roomkaas of feta voor een smaakvolle vulling.

Deel dit artikel met je omgeving