• Vlees

  Hoe maak je de ‘perfecte' spareribs

  Spareribs staan in de top drie van meest gebruikte vleessoorten op je BBQ. Samen met de Hamburger en het Sate’tje zijn spareribs ontzettend populair. En over de rubs en de bereidingswijze kunnen de pitmasters onder ons uren discussiëren. De professionele pitmaster rookt zijn ribs, meestal op een grote smoker, maar die hebben niet veel mensen thuis staan. In dit weblog ga ik de meest gebruikte ‘thuis' bereidingsmethode’s voor je omschrijven zodat je zelf een keuze kunt maken wat de beste manier is die bij jou past. 

  Je begint met het uitkiezen van je ribs. Baby back ribs zijn afkomstig van het bovenste deel van de ribbenkast, dicht bij de rug, en staan bekend om hun magerheid en het vlezige karakter. Ze zijn geschikt voor grillen, roken en bakken. De standaard spareribs daarentegen komen van het onderste gedeelte van de ribbenkast, dichter bij de buik van het varken. Ze zijn vetter en hebben meer vlees tussen de botten, wat ze smaakvoller maakt. St. Louis-stijl ribben zijn een bewerking van spareribs, waarbij overtollig bot en kraakbeen zijn verwijderd, waardoor een meer rechthoekige vorm ontstaat die gemakkelijker te hanteren en te koken is. Ribtips zijn het overgebleven deel na het snijden van de St. Louis-stijl ribben en bevatten een mix van bot, kraakbeen en vlees. Country-style ribs ten slotte zijn afkomstig uit het schoudergedeelte van het varken of het einde van de baby back ribs, en zijn vleziger, lijkend meer op kleine karbonades dan op traditionele ribben.

  Hieronder is een vergelijking tussen de populairste methoden om spareribs te bereiden: de 1-2-3 methode, voorkoken en grillen, sous-vide, en het bereiden van je ribs in de oven.

  1-2-3 Methode

  Voorbereiding: Verwijder het membraan en marineer de spareribs met je favoriete kruidenmix.

  Proces: De 1-2-3 methode is in feite een 3-stappenproces waarbij de spareribs eerst een uur op directe hitte worden gegrild (1), dan twee uur in aluminiumfolie worden gewikkeld en op indirecte hitte worden gekookt (2), gevolgd door nog een uur grillen met saus, weer op directe hitte (3).

  Resultaat: Deze methode geeft je spareribs die smaakvol, sappig, en met een knapperige buitenkant zijn.

  Voordelen: Het geeft een mooie balans van textuur en smaak met een goede rooksmaak.

  Nadelen: Je bent minimaal 7-8 uur bezig. Het vereist constant toezicht en aanpassing van de kooktijden en -temperaturen.

  Ribs voorkoken en Grillen

  Voorbereiding: Verwijder het membraan en kruid de spareribs.

  Proces: De ribben worden eerst voorgekookt in een pan met je favoriete saus en wat water voor ongeveer 1-1,5 uur en vervolgens afgegrild op je BBQ.

  Resultaat: De ribben zijn mals, en het grillen geeft een mooie karamellisatie en een rokerige smaak.

  Voordelen: De spareribs worden mals en deze manier breekt het bindweefsel goed af. In 2,5 uur tijd heb je heerlijke ribs.

  Nadelen: Kan sommige subtiele smaken verliezen tijdens het voorkookproces.

  Sous-Vide

  Voorbereiding: Verwijder het membraan, kruid en vacuüm verpak de spareribs.

  Proces: Kook de spareribs sous-vide op een lage, constante temperatuur voor een lange duur (12-48 uur).

  Resultaat: Dit proces resulteert in ongelooflijk malse en sappige spareribs, met behoud van alle smaken.

  Voordelen: Maximale smaak- en vochtbehoud, met een perfecte garing. 

  Nadelen: De ‘wachttijd’ is erg lang en je hebt een sousvide stick en vacumeerapparaat nodig. Tegenwoordig heb je voor z’n 160-200 euro een goede sous-vide set.

  In de Oven

  Voorbereiding: Verwijder het membraan en breng je favoriete rub aan op de spareribs.

  Proces: De spareribs worden in de oven gebakken, vaak ingepakt in folie om ze sappig te houden, op een middelmatige temperatuur voor een paar uur.

  Resultaat: De spareribs zijn zacht en hebben een mooie korst, met behoud van een goede hoeveelheid vocht.

  Voordelen: Gemakkelijk te doen, geen speciale apparatuur vereist, en redelijk snel in vergelijking met sous-vide.

  Nadelen: Het kan soms moeilijk zijn om de perfecte textuur te bereiken en je mist de rokerige smaak die je krijgt van de grill.

  Conclusie

  1-2-3 Methode: Geschikt voor BBQ-liefhebbers die op zoek zijn naar een perfect evenwicht tussen een knapperige buitenkant en een sappige binnenkant.

  Voorkoken en Grillen: Een snellere methode voor het bereiden van malse spareribs, met een aangename grillafwerking.

  Sous-Vide: Ideaal voor degenen die op zoek zijn naar de perfect gegaarde spareribs, waarbij smaak en vocht optimaal behouden blijven.

  In de Oven: Een eenvoudige, ongecompliceerde methode die geen gespecialiseerde apparatuur vereist, geschikt voor elke thuischef.

  Uiteindelijk is de "perfecte" methode afhankelijk van je persoonlijke voorkeur voor textuur, smaak, en de apparatuur die je tot je beschikking hebt. Bbq's en sous vide apparatuur kan je bij koksland.nl op de website vinden. 

Deel dit artikel met je omgeving