• Pita

    Miniworkshop Pita smaken en vullingen

    Mini Workshop: Pita Broodjes Vullen met Vlees, Kip, Vis of Vega Welkom bij deze mini workshop over het vullen van pita broodjes! Pita broodjes zijn veelzijdig, heerlijk en perfect voor een snelle maaltijd. Vaak zie ik bij mensen een pitabroodje vol met Shoarma en een kwak knoflooksaus, of een plakje kaas als een droge tosti.

    Ik ga je inspireren hoe je pita broodjes kunt vullen met verschillende soorten vullingen: vlees, kip, vis en vegetarisch. Daarnaast heb ik suggesties voor smaakvolle combinaties en sauzen die goed bij elkaar passen. Kijk ook vooral in je koelkast wat je nog hebt liggen want deze suggesties zijn makkelijk aan te passen.

    Wat je nodig hebt:

    Pita broodjes (aantal afhankelijk van het aantal personen) Opties voor vullingen (vlees, kip, vis, vegetarisch) Diverse groenten en sauzen naar keuze

    Basisbereiding Pita Broodjes

    Verwarmen van Pita Broodjes:

    Verwarm de oven voor op 180°C.

    Leg de pita broodjes op een bakplaat en verwarm ze 5-7 minuten in de oven, of tot ze warm en zacht zijn. Je kunt ze ook kort in een broodrooster doen.

    1. Vlees Pita

    Ingrediënten:

    300 gram shoarmavlees (varkensvlees, lams of rundvlees)

    1 ui, in ringen gesneden

    1 tomaat, in blokjes gesneden

    1 komkommer, in plakjes

    Knoflooksaus en/of tahinisaus

    Verse peterselie, gehakt

    Bereiding:

    Verhit wat olie in een pan en bak het shoarmavlees samen met de ui tot het goed gaar en goudbruin is (ongeveer 10 minuten).

    Snijd de pita broodjes open en vul ze met het vlees, tomaat, komkommer en saus naar keuze.

    Garneer met verse peterselie.

    Smaak- en Sauzen Suggesties:

    Sauzen: Knoflooksaus, tahinisaus

    Kruiden: Verse peterselie, sumak

    Extra: Voeg wat pittige peperringen toe voor een extra kick.

    2. Kip Pita

    Ingrediënten:

    300 gram kipfilet, in reepjes

    1 theelepel paprikapoeder

    1 theelepel komijnpoeder

    Zout en peper naar smaak

    1 rode paprika, in reepjes

    Handvol gemengde sla

    100 ml Griekse yoghurt

    1 eetlepel citroensap

    1 teentje knoflook, fijngehakt

    Bereiding:

    Kruid de kipreepjes met paprikapoeder, komijn, zout en peper. Grill of bak ze tot ze gaar zijn (ongeveer 8-10 minuten).

    Meng de Griekse yoghurt met citroensap en knoflook om de saus te maken.

    Vul de pita broodjes met kip, rode paprika, gemengde sla en yoghurtsaus.

    Smaak- en Sauzen Suggesties:

    Sauzen: Griekse yoghurtsaus

    Kruiden: Verse koriander, munt

    Extra: Voeg wat geroosterde pijnboompitten toe voor extra crunch.

    3. Vis Pita

    Ingrediënten:

    300 gram witvisfilet (zoals kabeljauw of tilapia)

    1 theelepel kerriepoeder

    1 theelepel gerookte paprikapoeder

    Zout en peper naar smaak

    1 rode ui, in dunne ringen

    1 tomaat, in plakjes

    Verse koriander, gehakt

    Avocado-yoghurtsaus (mix van 1 avocado, 100 ml yoghurt, citroensap en zout)

    Bereiding:

    Kruid de visfilets met kerriepoeder, paprikapoeder, zout en peper. Grill of bak ze tot ze gaar en lichtbruin zijn (ongeveer 4-5 minuten per kant).

    Snijd de pita broodjes open en vul ze met de vis, rode ui, tomaat en avocado-yoghurtsaus.

    Garneer met verse koriander.

    Smaak- en Sauzen Suggesties:

    Sauzen: Avocado-yoghurtsaus

    Kruiden: Verse koriander, dille

    Extra: Voeg een beetje geraspte citroenschil toe voor extra frisheid.

    4. Vegetarische Pita

    Ingrediënten:

    200 gram falafelballetjes (zelfgemaakt of kant-en-klaar)

    2 eetlepels hummus

    1 wortel, geraspt

    1 komkommer, in plakjes

    Handvol spinazieblaadjes

    Tahinisaus (optioneel)

    Bereiding:

    Bereid de falafel volgens de instructies (bakken of frituren).

    Snijd de pita broodjes open en besmeer de binnenkant met hummus.

    Vul de pita's met falafel, geraspte wortel, komkommer en spinazieblaadjes.

    Voeg eventueel tahinisaus toe voor extra smaak.

    Smaak- en Sauzen Suggesties:

    Sauzen: Hummus, tahinisaus

    Kruiden: Verse peterselie, sumak

    Extra: Voeg een paar olijven of ingelegde groenten toe voor een zoute smaak.

    Extra Saus Combinaties

    Tzatziki: Past goed bij kip en groenten. Gemaakt van yoghurt, komkommer, knoflook en dille.

    Honing-Mosterdsaus: Lekker bij kip of falafel, geeft een zoete en pittige smaak.

    Harissa: Een pittige Noord-Afrikaanse chilipasta die goed samengaat met vlees en falafel.

    Mango Chutney: Een zoete en pittige saus die heerlijk is bij kip of vis.

    Ranchdressing: Een romige saus die goed past bij kip en groenten.

    Pesto: Perfect voor vegetarische opties, vooral met gegrilde groenten en mozzarella.

    Smaaksuggesties

    Zoet en Pittig: Honing-mosterdsaus met gegrilde kip en gemengde sla.

    Fris en Romig: Tzatziki met gegrilde kip, komkommer en tomaat.

    Aards en Kruidig: Tahinisaus met falafel, geraspte wortel en spinazieblaadjes.

    Pittig en Hartig: Harissa met shoarmavlees, tomaat en komkommer.

    Door deze smaken en sauzen te combineren, kun je eindeloos variëren en genieten van heerlijke, zelfgemaakte pita broodjes die passen bij elke gelegenheid. Experimenteer en ontdek je favoriete combinaties!

Deel dit artikel met je omgeving