• Groente

    Rettich, je pittige smaakmaker

    Rettich is een wortelgroente met een bruine schil en over het algemeen wit vruchtvlees aan de binnenkant. Net als andere soorten rettich heeft hij een scherpe, pittige smaak. Rettichen worden in allerlei kleuren en maten geteeld.

    Bruine rettich is niet zo gebruikelijk als hun witte tegenhangers zoals daikon. De daikon zelf is afkomstig uit Oost-Azië en is een populair ingrediënt in de Japanse en Koreaanse keukens. Het is een heerlijke smaakmaker die je enigszins kan vergelijken met een radijs of rammenas.

    Rettich wordt ook in Nederland verbouwd. Het is echter niet een van de meest voorkomende groenten en heeft een wat nichepubliek. Rettich wordt voornamelijk geteeld voor de versmarkt. In Nederland kun je verschillende soorten rettich vinden, waaronder de langwerpige, witte rettich die vergelijkbaar is met de Aziatische daikon, maar ook kleinere, ronde soorten zoals de rode, bruine of zwarte rettich.

    Het klimaat in Nederland is relatief mild en vochtig, wat over het algemeen geschikt is voor de teelt van wortelgewassen zoals rettich. De groente wordt meestal gezaaid in het voorjaar en geoogst in de late zomer of het vroege najaar, afhankelijk van de variëteit en de teeltomstandigheden.

    Je kunt rettich vinden in gespecialiseerde groentewinkels, biologische winkels en soms ook in de grotere supermarkten. Omdat het een wortelgroente is, kan rettich vrij lang bewaard worden en is daardoor relatief lang verkrijgbaar, hoewel de beste smaak en textuur worden bereikt als de groente vers is.

    Hoe maak je hem klaar?

    Je kunt een bruine rettich op dezelfde manieren bereiden als een witte rettich. Na het schillen kan de rettich rauw worden gegeten, worden gefermenteerd, gestoomd, gebakken, geroosterd of gekookt in soepen en stoofschotels.

    Hierbij een aantal inspiratie gerechten waarin rettich de ster is.

    Japanse Rettich Salade

    Dun gesneden rettich met een soja- en sesamdressing.

    Bereidingstijd: 15 minuten

    Rettich Tempura

    Gefrituurde stukjes rettich met een lichte tempura-beslag.

    Bereidingstijd: 30 minuten

    Oyakodon met Rettich

    Een Japans rijstgerecht met kip, ei en dun gesneden rettich.

    Bereidingstijd: 30 minuten

    Rettich en Wortel Stir-fry

    Gebakken rettich en wortel met knoflook en sojasaus.

    Bereidingstijd: 20 minuten

    Rettich Noodle Salade

    Spiraalvormige rettich als een low-carb noedelalternatief in een frisse salade.

    Bereidingstijd: 20 minuten

    Rettich Oroshi

    Geraspte rettich geserveerd als een frisse begeleiding bij gefrituurde of gegrilde gerechten.

    Bereidingstijd: 10 minuten

    Kkakdugi (Koreaanse Rettich Kimchi)

    Gefermenteerde blokjes rettich met Koreaanse specerijen.

    Bereidingstijd: 2-3 dagen voor fermentatie

    Rettich Nabe

    Een Japanse hotpot met grote stukken rettich en andere groenten.

    Bereidingstijd: 1 uur

    Muguk (Koreaanse Rettichsoep)

    Een eenvoudige, hartige Koreaanse soep gemaakt met rettich.

    Bereidingstijd: 30 minuten

    Oden met rettich

    Een Japanse stoofschotel waarin rettich een belangrijk ingrediënt is.

    Bereidingstijd: 2 uur

    Rettich Steak

    Plakken rettich, gemarineerd en gegrild als plantaardig alternatief voor steak.

    Bereidingstijd: 40 minuten

    Musangchae (Koreaanse Rettichsalade)

    Een pittige en zoete rettich salade.

    Bereidingstijd: 20 minuten

    Rettich Mochi

    Japanse rijstcakes met stukjes rettich.

    Bereidingstijd: 1 uur

    Rettich Tsukemono (Gepekelde rettich)

    Een snel gepekeld bijgerecht vaak geserveerd bij Japanse maaltijden.

    Bereidingstijd: 1 uur voor het pekelen

Deel dit artikel met je omgeving