• Kool

  Savooikool de onbekende groene alleskunner

  Savooikool, met zijn gekrulde, donkergroene bladeren en subtiele bitterheid, is een onbekende groene alleskunner uit de najaarsgroente-tuin. Oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, heeft deze voedzame groente een speciaal plekje veroverd in mijn keuken. Naast dat het rijk is aan essentiële vitamines en mineralen zoals vitamine K en C, biedt savooikool een veelzijdigheid die weinig andere groenten kunnen evenaren.

  Voor veel mensen is vaak de eerste kennismaking met savooikool via een stamppot, een combinatie van aardappelen, savooikool en worst. Maar deze groente biedt mogelijkheden die veel verder gaan dan alleen comfort food.

  Zo kun je kiezen voor een Aziatisch getinte roerbak van savooikool met knoflook, gember en sojasaus. Dit gerecht is niet alleen verrassend eenvoudig te bereiden, maar ook een heerlijke manier om deze bladgroente in een nieuw licht te zien.

  Een andere optie is een lasagne waarbij je de traditionele pastabladen vervangt door bladeren van savooikool. Dit is een geweldige glutenvrije variant die niets inlevert op smaak.

  Wil je iets lichters? Probeer dan een salade met dun gesneden repen savooikool, wortel, en een dressing van sojasaus, sesamolie en limoensap. Het resultaat is een frisse, knapperige salade die als bijgerecht of lichte lunch kan dienen.

  Voor de liefhebbers van soep is er een klassieke savooikoolsoep, waarbij de groente samen met aardappelen en bouillon wordt gekookt tot een romige, hartverwarmende soep.

  Je kunt ook een culinair avontuur beleven met savooikoolpakketjes, en een draai geven aan de traditionele dolma's. In dit recept worden bladeren van savooikool gevuld met een mengsel van gehakt, rijst en kruiden, omhuld door een rijke tomatensaus. Op onze website staat een heerlijk recept om savooikool pakketjes te maken.

  En dan is er nog de frittata met savooikool, een smakelijke en voedzame optie voor brunch of diner. Deze Italiaanse omelet combineert de romige smaken van eieren en kaas met de licht bittere tonen van savooikool, resulterend in een gerecht dat evenwichtig als heerlijk is.

Deel dit artikel met je omgeving