Als liefhebber van groenten ben je wellicht al bekend met knolselderij. Dit is een wortelgroente die nauw verwant is aan selderij, peterselie en pastinaak. Je teelt deze prachtige, koolachtige plant vóór de verdikte ondergrondse knol (dus in de lente / zomer). De knol heeft een ruwe, gerimpelde schil en het vlees is stevig en wit. Als je proeft, ervaar je een aardse, milde smaak met een hint van selderij en een nootachtige toets.
Je kunt de oorsprong van knolselderij waarschijnlijk traceren naar het Middellandse-Zeegebied. Het werd al in de oudheid gebruikt door de Grieken en de Romeinen. Tegenwoordig wordt het wereldwijd geteeld in gematigde klimaten. En knolselderij is zeer gezond. Het is een bron van voedingsstoffen en heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Je kunt knolselderij ongeveer 3 weken op een koele (12-15°C), donkere en droge plaats bewaren. Een aangesneden knolselderij bewaar je tot maximaal 1 week in vershoudfolie in de koelkast.
Hier zijn tien manieren waarop jij knolselderij kan gebruiken:
• Geroosterd: Je kunt knolselderij roosteren in de oven en serveren als bijgerecht. Snijd de knol in blokjes of plakjes, besprenkel met olijfolie, zout en peper, en rooster in de oven (180-200 graden) tot het zacht en goudbruin is.
• Puree: Maak een heerlijke puree van knolselderij. Kook het, pureer het en meng dan met boter, room of melk, zout, peper en bijvoorbeeld nootmuskaat of komijn voor een extra kruidige touch.
• Soep: Knolselderij is geweldig in soepen, vooral in combinatie met andere wortelgroenten zoals wortels en aardappelen.
• Stoofpot: Voeg knolselderij toe aan stoofpotten voor extra smaak en textuur.
• Rauw in salades: Schil, rasp of snijd knolselderij in dunne plakjes en eet het rauw in salades.
• Gratin: Snijd knolselderij in dunne plakjes en laag het met room en kaas om een gratin te maken. Goudbruin laten worden in de oven.
• Knolselderij 'noodles': Met een spiraalsnijder tover je knolselderij om tot groentenoodles, een gezond alternatief voor traditionele pasta / noodles.
• Pickles: Maak pickles van knolselderij met azijn en kruiden voor een knapperige, zure snack of als bijgerecht.
• Knolselderij "rijst": Verwerk knolselderij in een keukenmachine tot kleine korrels die kunnen dienen als vervanging voor rijst.
• In een roerbak: Snijd knolselderij in dunne reepjes en voeg het toe aan roerbakgerechten.
De toepassingen van knolselderij zijn werkelijk veelzijdig, en het is een geweldige manier om wat variatie toe te voegen aan je kookrepertoire!