• Toetjes

  Vijf topgerechten met rabarber!

  Rabarber is een plant die oorspronkelijk afkomstig is uit Azië. Al duizenden jaren wordt rabarber geteeld en gebruikt in China en omringende landen, voornamelijk voor medicinale doeleinden. De wortels werden gedroogd en bewerkt voor talloze toepassingen.

  In Europa werd rabarber voor het eerst geïntroduceerd in Italië in de 14e eeuw, en van daaruit verspreidde de groente zich naar de rest van het continent. Echter, het was pas in de 19e eeuw dat de rode rabarberstelen die we vandaag kennen en liefhebben in de keuken begonnen te worden gebruikt, voornamelijk in Engeland en vervolgens in Noord-Amerika.

  De soorten rabarber die we tegenwoordig in de supermarkt zien, met hun felrode stelen en grote bladeren, zijn het resultaat van eeuwen van selectief kweken.

  Deze 'moderne' rabarber heeft een bijzondere, licht zure smaak die zowel warm als koud heerlijk is. De veelzijdige groente wordt vaak getransformeerd tot een smakelijke compôte of een zoet dessert. Onderdeel van de duizendknoopfamilie, valt rabarber op met zijn dikke bladstelen en grote bladeren. Het interessante is, dat hoewel het vaak verwerkt wordt alsof het fruit is, rabarber eigenlijk een groente is! Het is een mooie en frisse smaakmaker.

  En het is best grappig, maar soms kan het eten van rabarber een stroef gevoel op de tanden achterlaten, te wijten aan het oxaalzuur dat het bevat. Wat melk, room of (room)ijs kan dit gevoel direct weer neutraliseren.

  De door rabarber geïnspireerde compôte kan een geweldige begeleiding zijn voor stoofschotels met eend, lam of varkensvlees. Ook perfect als smaakmaker in je limonade of cocktail. En als dessert of bij je kaasplankje? Meng het gewoon met wat vanillevla of yoghurt, of serveer het bovenop een bolletje ijs! En natuurlijk is er het creatieve gebruik van rabarber in taarten of gebak, misschien zelfs gecombineerd met wat fruit voor een lekkere galette.

  Het koken van rabarber is buitengewoon eenvoudig. Het duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. De bladeren gebruik je nooit - alleen de stelen! Je weet dat het perfect is als de stelen volledig in vezels uit elkaar vallen. Onthoud dat rabarber vrij zuur kan zijn, dus voeg genoeg suiker of een andere zoetstof toe om het naar smaak te balanceren.

  Hieronder 5 topgerechten met rabarber!

  1. Rabarbercompote: Rabarbercompote is eenvoudig te bereiden door de rabarberstelen te koken met suiker en water. Het resultaat is een heerlijke, zoet-zure compote die heerlijk is op toast, bij yoghurt of over ijs.
  2. Rabarberjam: Rabarber leent zich uitstekend voor het maken van jam. Combineer de rabarber met suiker en citroensap en kook het geheel tot een dikke jam. Probeer het ook eens te combineren met andere vruchten zoals aardbeien of sinaasappels.
  1. Rabarbertaart: Rabarber is ook een fantastische vulling voor taarten en gebak. Probeer een eenvoudige rabarbertaart of -tarte tatin, of maak een zoete rabarbergalette of rabarbercrumble.
  1. Rabarberdrank: Rabarbersiroop kan gebruikt worden om een verscheidenheid aan verfrissende dranken te maken. Kook rabarber met suiker en water, zeef het en gebruik de siroop in alles, van cocktails tot limonades.
  1. Rabarberchutney: Voor een hartige draai aan rabarber, probeer een rabarberchutney te maken. Deze chutney, gekookt met azijn, suiker, en specerijen zoals gember en kaneel, is een perfecte aanvulling op gegrild vlees of bij een kaasplank

Deel dit artikel met je omgeving