• Vlees

    Zo maak je de perfecte kippenbout klaar

    Kippenbouten kun je op verschillende manieren klaarmaken; ze combineren perfect met een frisse salade of bijvoorbeeld met gebakken aardappeltjes of bloemkoolrijst. Ook een Arabische of andere kruidenmix kun je gebruiken om de bouten een lekkere smaak uit het verre oosten te geven.

    Als je de kip gaat marineren meng je een paar lepels olijfolie met de kruidenmix van je keuze zodat hij goed op de kip blijft zitten. Ik breng de marinade zelf aan met een kwast dat geeft minder geklieder (lekker met je handen mag natuurlijk ook). 

    Hoe maak je de kippenbouten vervolgens klaar? Dat kan ook op veel verschillende manieren, en welke je kiest hangt vaak af van je persoonlijke smaak en de tijd die je hebt om te koken. Hier zijn een paar verschillende methoden:

    1. Bakken in de oven: Dit is een van de eenvoudigste en meest voorkomende manieren om kippenpoten te bereiden. Verwarm je oven voor op 200 graden Celsius. Bestrijk de kippenpoten met wat olie en breng op smaak met zout, peper en eventueel andere kruiden of specerijen. Plaats ze op een bakplaat en bak ze ongeveer 40-50 minuten, of tot ze goudbruin en volledig gaar zijn.
    2. Grillen: Kippenpoten kunnen ook worden gegrild op een barbecue of onder een ovengrill. Zorg ervoor dat de poten volledig bedekt zijn met marinade of kruiden om ze sappig en smaakvol te houden. Grill ze op middelhoog vuur, waarbij je ze regelmatig draait, tot ze volledig gaar zijn (meestal ongeveer 30-40 minuten).
    3. Slow cooking: Als je een slowcooker (of 'crockpot') hebt, kan dit een geweldige manier zijn om kippenpoten super mals en smaakvol te maken. Doe de kippenpoten in de slowcooker, voeg je favoriete marinade of kruidenmix toe, en laat ze op laag vuur koken voor ongeveer 4-6 uur.
    4. Stoven: Kippenpoten kunnen ook gestoofd worden in een braadpan met wat bouillon, wijn of tomatensaus. Bak de kippenpoten eerst kort aan in de pan om ze een mooie bruine kleur te geven, voeg dan de vloeistof en andere ingrediënten toe, en laat ze sudderen tot ze gaar zijn.
    5. Frituren: Voor een knapperige, goudbruine buitenkant kun je kippenpoten frituren. Hiervoor kun je ze eerst paneren met bloem, ei en paneermeel of een gekruid meelmengsel. Frituur ze in hete olie tot ze goudbruin en krokant zijn.

    Ongeacht de methode die je gaat gebruiken, zorg er altijd voor dat je kippenpoten volledig gaar zijn voordat je ze eet. De interne temperatuur moet minstens 74 graden Celsius zijn, gemeten met een vleesthermometer in het dikste deel van de poot zonder het bot te raken.

    Succes!

Deel dit artikel met je omgeving