Ovenschotel
15 min
60 min

Kleurrijke Griekse briam met aubergine, courgette en aardappelen

Briam is een eenvoudige, maar smaakvolle ovenschotel waarin verse aardappelen, courgette en aubergine harmonieus samenkomen in een rijke tomatensaus met geurige kruiden en olijfolie. Typisch Grieks, warm en uitnodigend

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Courgette
      stuks
    • Aubergine
      stuks
    • Aardappel
      stuks
    • Tomatenblokjes
      300 g
    • Rode ui
      stuks
    • Knoflook
      teentje
    • Olijfolie
      60 ml
    • Gedroogde oregano
      eetlepel
    • Verse peterselie
    • Zout en peper

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Verwarm de oven voor op 200°C (180°C hetelucht). Vet een ronde ovenschaal of gietijzeren pan licht in met olijfolie.
    • 2
      Snijd de courgettes, aubergine en aardappelen in gelijkmatige dunne plakjes (maximaal 0,5 cm dik).
    • 3
      Maak afwisselend stapeltjes van plakjes courgette, aubergine en aardappel. Plaats deze staand en strak tegen elkaar aan in een cirkel in de ovenschaal, totdat de schaal gevuld is.
    • 4
      Meng in een kom de tomatenblokjes of passata met knoflook, gedroogde oregano, zout, peper en olijfolie.
    • 5
      Verdeel de uienringen over en tussen de groenten en giet vervolgens de tomatensaus gelijkmatig over de groenten.
    • 6
      Zet de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak gedurende 50-60 minuten, tot de groenten zacht en lichtbruin zijn aan de bovenkant.
    • 7
      Bestrooi de Briam na het bakken royaal met verse fijngehakte peterselie. Serveer warm met bijvoorbeeld brood, feta of een frisse salade.

Dit heerlijke Griekse recept brengt je in één keer naar de zonnige heuvels van de Middellandse Zee. Briam is een eenvoudige, maar smaakvolle ovenschotel waarin verse aardappelen, courgette en aubergine harmonieus samenkomen in een rijke tomatensaus met geurige kruiden en olijfolie. Typisch Grieks, warm en uitnodigend—perfect voor het delen met familie en vrienden aan tafel. Serveer er knapperig brood, feta en een goed glas wijn bij, en geniet samen van deze authentieke smaken uit het hart van Griekenland.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten