Zalm
15 min
25 min

Kalakeitto, Traditionele Finse Zalmsoep

Deze soep is een favoriet in de Scandinavische keuken, vooral tijdens de koude wintermaanden. Het gerecht staat bekend om zijn romige, zachte bouillon die perfect combineert met malse stukjes zalm en aardappelen
Scroll direct naar recept
Deel dit recept met je vrienden:

Kalakeitto, de traditionele Finse zalmsoep, is een eenvoudig gerecht dat al generaties lang in Finland wordt gegeten. Deze soep is een favoriet in de Scandinavische keuken, vooral tijdens de koude wintermaanden. Het gerecht staat bekend om zijn romige, zachte bouillon die perfect combineert met malse stukjes zalm en aardappelen. Kalakeitto werd oorspronkelijk bereid door vissersfamilies die hun verse vangst wilden benutten en zo een voedzame maaltijd creëerden. Door de jaren heen is de soep populair gebleven en wordt het nog steeds in heel Finland geserveerd, vaak aangevuld met verse kruiden zoals dille of bieslook. De eenvoud en rijke smaak maken Kalakeitto tot een klassieker die het hele jaar door heerlijk is maar vooral tijdens de donkere, koude dagen, je een warm gevoel geven.

Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Zalmfilet
      250 g
    • Aardappel
      stuks
    • Wortel
      stuks
    • Ui
      stuks
    • Visbouillon
      500 ml
    • Volle melk of kookroom
      150 ml
    • Laurierblad
      stuks
    • Boter
      eetlepel
    • Verse dille
    • Zout en peper naar smaak

    Aan de slag

    • 1
      Schil en snijd de aardappelen en wortelen in blokjes. Hak de ui fijn.
    • 2
      Verhit de boter in een middelgrote pan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze zachtjes tot hij glazig wordt, ongeveer 3 minuten.
    • 3
      Voeg de aardappel- en wortelblokjes toe aan de pan, samen met de visbouillon en het laurierblad. Breng aan de kook en laat het geheel 10-15 minuten sudderen tot de aardappelen en wortelen zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen.
    • 4
      Voeg de blokjes zalm toe aan de pan en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes sudderen, tot de zalm net gaar is. Let op dat je de zalm niet te lang kookt om de malsheid te behouden.
    • 5
      Verwijder het laurierblad en voeg de melk of room toe. Laat het geheel nog 2-3 minuten zachtjes opwarmen, maar zorg dat het niet kookt omdat het anders kan schiften. Breng op smaak met zout en peper.
    • 6
      Schep de soep in kommen en garneer met fijngehakte dille of bieslook. Voor een frisse toets kun je het serveren met een partje citroen aan de zijkant.

Onze partner

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

Koksland.nl is een initiatief van Peter Eemsing en Christa Dreef. In het dagelijks leven runt Peter een recepten website en webshop met kook benodigdheden. Hun passie voor eten sluit perfect aan bij de missie van EerlijkEten

Producten dit recept:

2024 © Eerlijk Eten