Kalakeitto, Traditionele Finse Zalmsoep
Kalakeitto, de traditionele Finse zalmsoep, is een eenvoudig gerecht dat al generaties lang in Finland wordt gegeten. Deze soep is een favoriet in de Scandinavische keuken, vooral tijdens de koude wintermaanden. Het gerecht staat bekend om zijn romige, zachte bouillon die perfect combineert met malse stukjes zalm en aardappelen. Kalakeitto werd oorspronkelijk bereid door vissersfamilies die hun verse vangst wilden benutten en zo een voedzame maaltijd creëerden. Door de jaren heen is de soep populair gebleven en wordt het nog steeds in heel Finland geserveerd, vaak aangevuld met verse kruiden zoals dille of bieslook. De eenvoud en rijke smaak maken Kalakeitto tot een klassieker die het hele jaar door heerlijk is maar vooral tijdens de donkere, koude dagen, je een warm gevoel geven.
Onze partner
EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl
Ingrediënten
- Zalmfilet250 g
- Aardappel3 stuks
- Wortel1 stuks
- Ui1 stuks
- Visbouillon500 ml
- Volle melk of kookroom150 ml
- Laurierblad1 stuks
- Boter1 eetlepel
- Verse dille
- Zout en peper naar smaak
Aan de slag
- 1Schil en snijd de aardappelen en wortelen in blokjes. Hak de ui fijn.
- 2Verhit de boter in een middelgrote pan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze zachtjes tot hij glazig wordt, ongeveer 3 minuten.
- 3Voeg de aardappel- en wortelblokjes toe aan de pan, samen met de visbouillon en het laurierblad. Breng aan de kook en laat het geheel 10-15 minuten sudderen tot de aardappelen en wortelen zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen.
- 4Voeg de blokjes zalm toe aan de pan en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes sudderen, tot de zalm net gaar is. Let op dat je de zalm niet te lang kookt om de malsheid te behouden.
- 5Verwijder het laurierblad en voeg de melk of room toe. Laat het geheel nog 2-3 minuten zachtjes opwarmen, maar zorg dat het niet kookt omdat het anders kan schiften. Breng op smaak met zout en peper.
- 6Schep de soep in kommen en garneer met fijngehakte dille of bieslook. Voor een frisse toets kun je het serveren met een partje citroen aan de zijkant.