Peren
20 min
40 min

Stoofperen Galette

Galette komt oorspronkelijk uit Frankrijk en is een heel populair gerecht dat in vele regio's van het land wordt gegeten. De vulling kan bestaan uit fruit, zoals appels, bessen, perziken of in jouw geval stoofperen.
Scroll direct naar recept
Deel dit recept met je vrienden:

Een kenmerk van een galette is dat het een rustieke en huiselijke uitstraling heeft. Het deeg wordt uitgerold, de vulling wordt in het midden geplaatst en de randen worden dan vrij lomp over de vulling gevouwen, zonder dat er een taartvorm aan te pas komt. Dit geeft de galette een wat onregelmatige, maar ambachtelijke uitstraling.

Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • kant-en-klaar bladerdeeg of taartdeeg
      rol
    • stoofperen, geschild, gehalveerd en klokhuis verwijderd
      stuks
    • ongezouten boter
      eetlepel
    • suiker, plus extra voor bestrooien
      eetlepel
    • gemalen kaneel
      0.5 theelepel
    • steranijs
      stuks
    • ei, geklopt (voor het bestrijken)
      stuks
    • handjevol walnoten, grof gehakt
    • rasp van 1 citroen
    • een snufje zout

    Aan de slag

    • 1
      Snijd de peren in dunne plakjes en stoof ze licht in een pan met boter, een beetje suiker, steranijs en kaneel tot ze zacht zijn, maar nog steeds hun vorm behouden (ongeveer 10-15 minuten).
    • 2
      Verwarm de oven voor op 200°C.
    • 3
      Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
    • 4
      Zorg dat je ongeveer 5 cm van de rand vrijhoudt voor het omvouwen.
    • 5
      Schik de uitgelekte gestoofde perenplakjes in een cirkelvormige patroon op het deeg. Laat de rand vrij zodat je die straks dubbel kunt vouwen.
    • 6
      Strooi de gehakte walnoten en citroenrasp over de peren.
    • 7
      Vouw de rand van het deeg over de vulling heen, zodat de galette een mooie rand krijgt.
    • 8
      Bestrijk de deegrand met het geklopte ei en strooi er een beetje extra suiker over.
    • 9
      Bak de galette in de voorverwarmde oven voor 35-40 minuten, of totdat het deeg goudbruin en krokant is.
    • 10
      Laat de galette een paar minuten afkoelen voordat je deze serveert, eventueel met een bolletje vanille-ijs of een dot slagroom voor extra decadentie.

Onze partner

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

Koksland.nl is een initiatief van Peter Eemsing en Christa Dreef. In het dagelijks leven runt Peter een recepten website en webshop met kook benodigdheden. Hun passie voor eten sluit perfect aan bij de missie van EerlijkEten
2024 © Eerlijk Eten