Oven
20 min
70 min

Aardappelgratin / Pommes Dauphinois

Aardappelgratin - ook wel Pommes Dauphinois genoemd, naar de Dauphiné (zuidoost Frankrijk) waar het voor het eerst opdook - past werkelijk overal bij. Het is de perfecte side dish bij vlees, groenten, stoofschotels of mixed grill!

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Zout
      snufje
    • Peper
      snufje
    • Roomboter
      20 g
    • Aardappelen
      500 g
    • Ei
      stuks
    • Tijm
      10 g
    • Panko
      10 g
    • Rozemarijn
      10 g
    • Melk
      100 ml
    • Knoflooktenen
      stuks
    • Slagroom
      200 ml
    • Geraspte kaas
      100 g

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Verwarm de oven voor op 180 graden celsius.
    • 2
      Voeg samen in een maatbeker het volgende: de verse tijm, de verse rozemarijn, slagroom, volle melk, eieren, peper en zout naar smaak. Maak dit tot een gladde saus met de staafmixer.
    • 3
      Neem een platte ovenschaal, en leg daarin de in plakken gesneden rauwe aardappelen, de plakken mogen ongeveer een halve cm dik zijn. Leg de aardappelen dakpansgewijs naast elkaar, wanneer de eerste laag vol is, giet u er een deel van het mengsel over, dan weer een laag aardappelen en mengsel. Blijf dit herhalen tot alle plakken aardappelen op zijn en het restant van het mengsel verdeelt u over de ovenschotel.
    • 4
      Meng de geraspte kaas met de panko. U mag meer kaas en panko gebruiken naar wens. Strooi dit over het aardappel mengsel . Verdeel de boter in kleine blokjes en leg deze verdeeld over de panko.
    • 5
      Zet nu de gratin in de voorverwarmde oven en laat deze goudbruin bakken in ongeveer 60-70 minuten.
2025 © Eerlijk Eten