Oven
20 min
70 min
Aardappelgratin / Pommes Dauphinois

Aardappelgratin - ook wel Pommes Dauphinois genoemd, naar de Dauphiné (zuidoost Frankrijk) waar het voor het eerst opdook - past werkelijk overal bij. Het is de perfecte side dish bij vlees, groenten, stoofschotels of mixed grill!
Personen
-
+
Ingrediënten
- Zout3 snufje
- Peper3 snufje
- Roomboter20 g
- Aardappelen500 g
- Ei2 stuks
- Tijm10 g
- Panko10 g
- Rozemarijn10 g
- Melk100 ml
- Knoflooktenen2 stuks
- Slagroom200 ml
- Geraspte kaas100 g
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Verwarm de oven voor op 180 graden celsius.
- 2Voeg samen in een maatbeker het volgende: de verse tijm, de verse rozemarijn, slagroom, volle melk, eieren, peper en zout naar smaak. Maak dit tot een gladde saus met de staafmixer.
- 3Neem een platte ovenschaal, en leg daarin de in plakken gesneden rauwe aardappelen, de plakken mogen ongeveer een halve cm dik zijn. Leg de aardappelen dakpansgewijs naast elkaar, wanneer de eerste laag vol is, giet u er een deel van het mengsel over, dan weer een laag aardappelen en mengsel. Blijf dit herhalen tot alle plakken aardappelen op zijn en het restant van het mengsel verdeelt u over de ovenschotel.
- 4Meng de geraspte kaas met de panko. U mag meer kaas en panko gebruiken naar wens. Strooi dit over het aardappel mengsel . Verdeel de boter in kleine blokjes en leg deze verdeeld over de panko.
- 5Zet nu de gratin in de voorverwarmde oven en laat deze goudbruin bakken in ongeveer 60-70 minuten.