Kip
10 min
20 min

Ajam Betawi (kip in kruidige ketjapsaus)

Super lekker, deze Indische kip met ketjapsaus. En verrassend eenvoudig te maken!

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Ketjap manis
      50 ml
    • Kippendijfilet
      g
    • Bloem
      100 g
    • Palmsuiker
      eetlepel
    • Ketoembar
      theelepel
    • Sambal Oelek
      theelepel
    • Djeroek Poeroet (limoenblaadjes)
      stuks
    • Zonnebloemolie
      10 theelepel
    • Limoen
      stuks
    • Knoflookpoeder
      eetlepel
    • Zout en peper
      g
    • Uien
      stuks

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Snij de kippendijfilet in mooie blokjes: niet te klein, ongeveer zo groot als een luciferdoosje. Kruid de kip met zout en peper (en eventueel wat knoflookpoeder). Laat even staan zodat het er lekker intrekt.
    • 2
      Strooi flink veel bloem in een bak en schep de gekruide kipendijen erdoor zodat ze mooi bedekt zijn met een wit laagje.
    • 3
      Verwarm in een grote koekenpan een grote hoeveelheid zonnebloemolie (je kunt eventueel ook arachideolie of druivenpittenolie gebruiken - maar géén olijfolie, want dat wordt bitter!). Het is belangrijk dat de hele pan met minstens 1 tot 2 cm olie wordt bedekt.
    • 4
      Als de olie lekker heet is bak / frituur je de kippendijen erin. Afhankelijk van de omvang van je pan en de kracht van je fornuis is het wellicht aan te raden niet alle kip in één keer in de pan te doen (dan koelt de olie immers teveel af en wordt je kip minder knapperig).
    • 5
      Leg de gebakken / gefrituurde kip apart in een bakje.
    • 6
      Snij de uien en knoflook zeer fijn. Voeg de ketoembar, de sambal, en limoensap toe. Giet het grootste deel van de olie die je gebruikte voor het bakken / frituren van de kip in een bakje (je kunt olie altijd recyclen) en fruit het kruidenmengsel in het restant van de olie dat je in de pan hebt achtergelaten.
    • 7
      Voeg na enige tijd de palmsuiker, de limoenblaadjes en de ketjap toe. Breng op smaak met (eventueel) meer sambal.
    • 8
      Voeg de kip toe aan het geheel en controleer of alle smaken in verhouding zijn. Eventueel kun je meer limoensap (of citroensap) toevoegen, meer ketjap of meer sambal. Meer ketoembar kan natuurlijk ook.
    • 9
      Serveer met rijst, komkommer, of een andere frisse groente.
2025 © Eerlijk Eten