Stamppot
15 min
30 min

Andijviestamppot met Gerookt Spek

Deze klassieke Nederlandse andijviestamppot wordt extra smaakvol door het toevoegen van gerookt spek en gebakken ui. Het is een comfortmaaltijd, heerlijk en eenvoudig te maken, ideaal voor een koude dag.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • aardappelen, geschild en in stukken
      500 g
    • andijvie, gewassen en fijngesneden
      200 g
    • gerookt spek, in blokjes
      150 g
    • grote ui, gesnipperd
      stuks
    • melk
      100 ml
    • roomboter
      50 g
    • Zout en peper naar smaak

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Doe de aardappelstukken in een grote pan met water en een snufje zout. Breng aan de kook en kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.
    • 2
      Terwijl de aardappelen koken, verhit je een koekenpan op middelhoog vuur en bak je de blokjes gerookt spek tot ze knapperig zijn. Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze tot hij zacht en glazig is. Zet het spek-en-uimengsel opzij.
    • 3
      Verwarm de melk en de roomboter in een kleine pan tot de boter gesmolten is. Zorg dat het niet aan de kook raakt.
    • 4
      Giet de gekookte aardappelen af en doe ze terug in de pan. Stamp ze fijn of grof met een aardappelstamper.
    • 5
      Voeg het spek-en-uimengsel toe aan de gestampte aardappelen. Voeg daarna de verwarmde melk en boter toe. Meng goed.
    • 6
      Voeg de fijngesneden andijvie toe aan het aardappelmengsel en roer door tot de andijvie iets geslonken is.
    • 7
      Proef en breng op smaak met zout en peper.
    • 8
      Verdeel de stamppot over twee borden en serveer direct.

Deze klassieke Nederlandse andijviestamppot wordt extra smaakvol door het toevoegen van gerookt spek en gebakken ui. Het is een comfortmaaltijd, heerlijk en eenvoudig te maken, ideaal voor een koude dag.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten