Afdrukken
Het aspergeseizoen begint traditioneel rond eind april en loopt tot Sint-Jansdag, op 24 juni. Na deze datum worden er in principe geen asperges meer gestoken om de planten de tijd te geven om te groeien en nieuwe energie op te doen voor het volgende seizoen.
Asperges van de koude grond verwijst naar de traditionele manier van asperges telen, waarbij de asperges in het voorjaar uit de grond komen als de bodem van nature opwarmt door de zon. Dit is in tegenstelling tot asperges die in verwarmde bedden worden geteeld, waarbij de oogst eerder in het jaar kan beginnen..
Onze partner
EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl
Koksland.nl is een initiatief van Peter Eemsing en Christa Dreef. In het dagelijks leven runt Peter een recepten website en webshop met kook benodigdheden. Hun passie voor eten sluit perfect aan bij de missie van EerlijkEten
Personen
-
+
Ingrediënten
- Zout naar smaaksnufje
- Peper naar smaak
- Verse witte asperges1000 g
- Gekookte beenham500 g
- Krieltjes500 g
- Roomboter125 g
- Eieren4 stuks
- Peterselie1 bosje
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Voorbereiding van de asperges: Schil de asperges vanaf vlak onder het kopje naar beneden en snijd het houtige uiteinde (ongeveer 2 cm) af. Leg de asperges in een pan met kokend water en wat zout en breng ze weer aan de kook. Kook ze 4-5 minuten en zet daarna het vuur uit. Laat de asperges nog 10-15 minuten in het hete water liggen zodat ze nog een lekkere bite houden.
- 2Krieltjes koken: Was de krieltjes en kook ze in een aparte pan met gezouten water. Afhankelijk van de grootte moeten ze ongeveer 15-20 minuten koken, of tot ze gaar zijn. Giet ze af als ze klaar zijn en houd ze warm. Als je wil kan je ze natuurlijk ook bakken maar bij dit gerecht horen de krieltjes gekookt te worden.
- 3Eieren koken: Kook in een andere pan de eieren tot ze hardgekookt zijn, ongeveer 9-10 minuten. Laat ze schrikken onder koud water, pel ze en snij ze in kwarten.
- 4Geklaarde boter maken: Smelt de boter op laag vuur in een kleine pan. Laat het een paar minuten staan totdat het schuim naar boven komt drijven. Schep het schuim eraf met een lepel. De heldere vloeistof die overblijft is je geklaarde boter.
- 5Serveren: Verdeel de asperges over vier borden. Leg twee plakken ham en een kwart van de krieltjes op elk bord. Plaats ook een gekookt ei op elk bord. Besprenkel de asperges en krieltjes met de geklaarde boter en bestrooi het geheel met verse peterselie. Voeg naar smaak zout en peper toe. Genieten: Serveer onmiddellijk en geniet van je heerlijke maaltijd!
Onze partner
EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl
Koksland.nl is een initiatief van Peter Eemsing en Christa Dreef. In het dagelijks leven runt Peter een recepten website en webshop met kook benodigdheden. Hun passie voor eten sluit perfect aan bij de missie van EerlijkEten