Gehakt
30 min
40 min
Soutzoukakia, Griekse gehaktballetjes met pasta

Soutzoukakia zijn smaakvolle Griekse gehaktballetjes die traditioneel in een rijke, kruidige tomatensaus worden geserveerd. Ze worden vaak gekruid met komijn wat ze een kenmerkende smaak geeft die je niet snel in andere gerechten vindt.
Personen
-
+
Ingrediënten
- Rundergehakt600 g
- Middelgrote uien, fijn geraspt4 stuks
- Knoflook, geperst8 teentje
- Ei2 stuks
- Paneermeel100 g
- Komijn2 theelepel
- Zout en peper naar smaak
- Terse tomaten, ontveld en gepureerd of grof gehakt of 400 gram blokjes uit blik800 g
- Suiker2 theelepel
- Laurierblaadjes2 stuks
- Gedroogde oregano2 theelepel
- Spaghetti400 g
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Kruis de tomaten in, dompel ze een paar seconden in kokend water en verwijder de schil. Hak de tomaten vervolgens grof of pureer ze met een blender.
- 2Verhit een beetje olijfolie in een diepe pan en fruit de fijngehakte uien en knoflook tot ze zacht en transparant zijn.
- 3Voeg de gepureerde of gehakte tomaten, suiker, laurierblaadjes, oregano, zout en peper toe. Roer goed door.
- 4Laat de saus op een laag vuur 30-40 minuten sudderen. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
- 5Meng in een grote kom het rundergehakt met de fijn geraspte uien, geperste knoflook, eieren, paneermeel, komijn, zout en peper. Meng goed door elkaar.
- 6Vorm met vochtige handen kleine ovale balletjes, als een klein worstje, van het gehaktmengsel.
- 7Verhit de grillpan op middelhoog vuur en voeg een beetje olijfolie toe.
- 8Grill de gehaktballetjes in porties ongeveer 10-15 minuten, draai ze regelmatig om tot ze rondom mooi bruin en gaar zijn.
- 9Terwijl de saus kookt, breng je een grote pot met water en zout aan de kook.
- 10Kook de spaghetti volgens de instructies op de verpakking tot ze 'al dente' zijn.
- 11Giet de spaghetti af en zet apart.
- 12Verdeel de spaghetti over de borden.
- 13Leg de gegrilde gehaktballetjes op de spaghetti.
- 14Schep de warme tomatensaus over de gehaktballetjes en spaghetti.
- 15Garneer naar wens met gehakte verse peterselie of geraspte kaas.
Soutzoukakia zijn smaakvolle Griekse gehaktballetjes die traditioneel in een rijke, kruidige tomatensaus worden geserveerd. Ze worden vaak gekruid met komijn wat ze een kenmerkende smaak geeft die je niet snel in andere gerechten vindt. Het gerecht is beïnvloed door de keuken van Klein-Azië, en de naam is afgeleid van het Turkse woord 'sucuk', wat worst betekent. Dit verwijst naar de vorm van de gehaktballetjes die op kleine worstjes lijken. Na de Grieks-Turkse oorlog in het begin van de 20e eeuw brachten Griekse vluchtelingen uit Klein-Azië het recept mee naar Griekenland, waar het een geliefd onderdeel van de lokale keuken is geworden. Soutzoukakia kan je met rijst, pasta of couscous eten.
