Gehakt
30 min
40 min

Soutzoukakia, Griekse gehaktballetjes met pasta

Soutzoukakia zijn smaakvolle Griekse gehaktballetjes die traditioneel in een rijke, kruidige tomatensaus worden geserveerd. Ze worden vaak gekruid met komijn wat ze een kenmerkende smaak geeft die je niet snel in andere gerechten vindt.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Rundergehakt
      600 g
    • Middelgrote uien, fijn geraspt
      stuks
    • Knoflook, geperst
      teentje
    • Ei
      stuks
    • Paneermeel
      100 g
    • Komijn
      theelepel
    • Zout en peper naar smaak
    • Terse tomaten, ontveld en gepureerd of grof gehakt of 400 gram blokjes uit blik
      800 g
    • Suiker
      theelepel
    • Laurierblaadjes
      stuks
    • Gedroogde oregano
      theelepel
    • Spaghetti
      400 g

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Kruis de tomaten in, dompel ze een paar seconden in kokend water en verwijder de schil. Hak de tomaten vervolgens grof of pureer ze met een blender.
    • 2
      Verhit een beetje olijfolie in een diepe pan en fruit de fijngehakte uien en knoflook tot ze zacht en transparant zijn.
    • 3
      Voeg de gepureerde of gehakte tomaten, suiker, laurierblaadjes, oregano, zout en peper toe. Roer goed door.
    • 4
      Laat de saus op een laag vuur 30-40 minuten sudderen. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
    • 5
      Meng in een grote kom het rundergehakt met de fijn geraspte uien, geperste knoflook, eieren, paneermeel, komijn, zout en peper. Meng goed door elkaar.
    • 6
      Vorm met vochtige handen kleine ovale balletjes, als een klein worstje, van het gehaktmengsel.
    • 7
      Verhit de grillpan op middelhoog vuur en voeg een beetje olijfolie toe.
    • 8
      Grill de gehaktballetjes in porties ongeveer 10-15 minuten, draai ze regelmatig om tot ze rondom mooi bruin en gaar zijn.
    • 9
      Terwijl de saus kookt, breng je een grote pot met water en zout aan de kook.
    • 10
      Kook de spaghetti volgens de instructies op de verpakking tot ze 'al dente' zijn.
    • 11
      Giet de spaghetti af en zet apart.
    • 12
      Verdeel de spaghetti over de borden.
    • 13
      Leg de gegrilde gehaktballetjes op de spaghetti.
    • 14
      Schep de warme tomatensaus over de gehaktballetjes en spaghetti.
    • 15
      Garneer naar wens met gehakte verse peterselie of geraspte kaas.

Soutzoukakia zijn smaakvolle Griekse gehaktballetjes die traditioneel in een rijke, kruidige tomatensaus worden geserveerd. Ze worden vaak gekruid met komijn wat ze een kenmerkende smaak geeft die je niet snel in andere gerechten vindt. Het gerecht is beïnvloed door de keuken van Klein-Azië, en de naam is afgeleid van het Turkse woord 'sucuk', wat worst betekent. Dit verwijst naar de vorm van de gehaktballetjes die op kleine worstjes lijken. Na de Grieks-Turkse oorlog in het begin van de 20e eeuw brachten Griekse vluchtelingen uit Klein-Azië het recept mee naar Griekenland, waar het een geliefd onderdeel van de lokale keuken is geworden. Soutzoukakia kan je met rijst, pasta of couscous eten.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten