Kip
15 min
60 min

Geroosterde Kip met Groenten, Krieltjes en Madeira

Door de kip eerst zonder groenten te roosteren, krijgen de groenten later precies genoeg tijd om mooi gaar en vol van smaak te worden. Dit gerecht is perfect voor een avond met familie of vrienden
Scroll direct naar recept
Deel dit recept met je vrienden:

Deze geroosterde kip met groenten, krieltjes en Madeira combineert malse kip met heerlijke, gekarameliseerde groenten en krieltjes, doordrenkt met de rijke smaak van Madeira. Door de kip eerst zonder groenten te roosteren, krijgen de groenten later precies genoeg tijd om mooi gaar en vol van smaak te worden. Dit gerecht is perfect voor een avond met familie of vrienden! De bereidingstijden in dit gerecht zijn indicatief vanwege dat elke oven andere temperaturen heeft. Dit is de reden dat ik altijd een kerntemperatuur meter gebruik

Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Hele kip
      stuks
    • Olijfolie
      eetlepel
    • Knoflook
      teentje
    • Citroen
      stuks
    • Verse Rozemarijn
      eetlepel
    • Verse tijm
      eetlepel
    • Krieltjes
      400 g
    • Wortel
      stuks
    • Rode paprika
      stuks
    • Rode Ui
      stuks
    • Madeira of rode port
      150 ml
    • Zout en peper naar smaak
    • Verse peterselie

    Aan de slag

    • 1
      Dep de kip droog met keukenpapier en wrijf hem in met 2 eetlepels olijfolie, fijngehakte knoflook, rozemarijn, tijm, zout en peper.
    • 2
      Vul de kip met enkele citroenpartjes en een extra teentje knoflook voor extra smaak.
    • 3
      Plaats de kip op een ovenrekje (voorverwarmd op 200 graden) boven een braadslede en rooster deze 30-40 minuten zonder de groenten.
    • 4
      Meng de krieltjes, wortelen, paprika en rode ui met de resterende 2 eetlepels olijfolie, de overgebleven knoflookteentjes, en zout en peper.
    • 5
      Zet de groenten opzij totdat de eerste 30-40 minuten van de baktijd van de kip voorbij zijn.
    • 6
      Haal na 40 minuten de kip uit de oven. Verdeel de groenten en krieltjes in een enkele laag op de bodem van de braadslede. Schenk de Madeira eroverheen en roer alles goed door de vrijgekomen sappen.
    • 7
      Plaats de kip terug op het rekje boven de groenten en zet de braadslede terug in de oven. Rooster nog eens 40-50 minuten, tot de kip een kerntemperatuur van 75°C bereikt en de groenten mooi gaar en gekarameliseerd zijn. Bedruip de kip eventueel tussendoor met de jus.
    • 8
      Haal de kip uit de oven en laat deze 10 minuten rusten op een snijplank. Dit zorgt ervoor dat de sappen behouden blijven, waardoor de kip extra sappig wordt.
    • 9
      Roer de groenten en krieltjes door de jus in de braadslede om alle smaken op te nemen.
    • 10
      Snijd de kip in stukken en leg deze op een serveerschaal. Schik de geroosterde groenten en krieltjes eromheen en garneer met verse peterselie.
    • 11
      Geniet van deze sappige, geroosterde kip met heerlijke, gekarameliseerde groenten en krieltjes, perfect doordrenkt met de smaak van Madeira. Smakelijk eten!

Onze partner

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

Koksland.nl is een initiatief van Peter Eemsing en Christa Dreef. In het dagelijks leven runt Peter een recepten website en webshop met kook benodigdheden. Hun passie voor eten sluit perfect aan bij de missie van EerlijkEten

Producten dit recept:

2024 © Eerlijk Eten