Geroosterde Kip met Groenten, Krieltjes en Madeira
Deze geroosterde kip met groenten, krieltjes en Madeira combineert malse kip met heerlijke, gekarameliseerde groenten en krieltjes, doordrenkt met de rijke smaak van Madeira. Door de kip eerst zonder groenten te roosteren, krijgen de groenten later precies genoeg tijd om mooi gaar en vol van smaak te worden. Dit gerecht is perfect voor een avond met familie of vrienden! De bereidingstijden in dit gerecht zijn indicatief vanwege dat elke oven andere temperaturen heeft. Dit is de reden dat ik altijd een kerntemperatuur meter gebruik
Onze partner
EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl
Koksland.nl is een initiatief van Peter Eemsing en Christa Dreef. In het dagelijks leven runt Peter een recepten website en webshop met kook benodigdheden. Hun passie voor eten sluit perfect aan bij de missie van EerlijkEten
Personen
-
+
Ingrediënten
- Hele kip1 stuks
- Olijfolie4 eetlepel
- Knoflook3 teentje
- Citroen1 stuks
- Verse Rozemarijn1 eetlepel
- Verse tijm1 eetlepel
- Krieltjes400 g
- Wortel2 stuks
- Rode paprika1 stuks
- Rode Ui1 stuks
- Madeira of rode port150 ml
- Zout en peper naar smaak
- Verse peterselie
Aan de slag
- 1Dep de kip droog met keukenpapier en wrijf hem in met 2 eetlepels olijfolie, fijngehakte knoflook, rozemarijn, tijm, zout en peper.
- 2Vul de kip met enkele citroenpartjes en een extra teentje knoflook voor extra smaak.
- 3Plaats de kip op een ovenrekje (voorverwarmd op 200 graden) boven een braadslede en rooster deze 30-40 minuten zonder de groenten.
- 4Meng de krieltjes, wortelen, paprika en rode ui met de resterende 2 eetlepels olijfolie, de overgebleven knoflookteentjes, en zout en peper.
- 5Zet de groenten opzij totdat de eerste 30-40 minuten van de baktijd van de kip voorbij zijn.
- 6Haal na 40 minuten de kip uit de oven. Verdeel de groenten en krieltjes in een enkele laag op de bodem van de braadslede. Schenk de Madeira eroverheen en roer alles goed door de vrijgekomen sappen.
- 7Plaats de kip terug op het rekje boven de groenten en zet de braadslede terug in de oven. Rooster nog eens 40-50 minuten, tot de kip een kerntemperatuur van 75°C bereikt en de groenten mooi gaar en gekarameliseerd zijn. Bedruip de kip eventueel tussendoor met de jus.
- 8Haal de kip uit de oven en laat deze 10 minuten rusten op een snijplank. Dit zorgt ervoor dat de sappen behouden blijven, waardoor de kip extra sappig wordt.
- 9Roer de groenten en krieltjes door de jus in de braadslede om alle smaken op te nemen.
- 10Snijd de kip in stukken en leg deze op een serveerschaal. Schik de geroosterde groenten en krieltjes eromheen en garneer met verse peterselie.
- 11Geniet van deze sappige, geroosterde kip met heerlijke, gekarameliseerde groenten en krieltjes, perfect doordrenkt met de smaak van Madeira. Smakelijk eten!
Onze partner
EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl
Koksland.nl is een initiatief van Peter Eemsing en Christa Dreef. In het dagelijks leven runt Peter een recepten website en webshop met kook benodigdheden. Hun passie voor eten sluit perfect aan bij de missie van EerlijkEten