Soep
20 min
50 min

Basisrecept Franse uiensoep

Soupe à l'oignon zoals 'ie op elke Franse menukaart staat: de klassieke Franse uiensoep dus. Simpel, goedkoop, en ontzettend lekker.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Zout
      snufje
    • Peper
      snufje
    • Roomboter
      20 g
    • Runderbouillon
      stuks
    • Ui
      stuks
    • Bloem
      20 g
    • Donker bier (flesje)
      33 ml
    • Stokbrood
      0.5 stuks

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Maak de uien schoon en snijd deze in halve ringen, Doe twee eetlepels boter in een pan waar minimaal twee liter water in past en laat de boter uit bruisen op het vuur,
    • 2
      Voeg de uien aan de boter toe en bak deze op middelhoog vuur langzaam aan tot ze gaan karamelliseren, voeg dan de bloem toe.
    • 3
      Door het toevoegen van de bloem maakt u een roux, de bloem moet u ongeveer twee minuten meebakken tot deze gaart. Dit kunt u zien als alles mooi samen hangt en de bloem wat begint te glanzen.
    • 4
      Blus dit af met donker bier en de runderbouillon ( vers of van bouillonblokje). Voeg het vocht langzaam toe al roerend omdat het moet wennen aan het bloemmengsel, dit om klonten te voorkomen.
    • 5
      Laat dit alles ongeveer 45 minuten zacht doorkoken.
    • 6
      Zet de oven aan op grill stand ondertussen, op 250 graden celsius, Snijd het stokbrood in grove schuine plakken en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi de brood schijfjes rijkelijk met de geraspte gruyere kaas en plaats dit onder de gril tot de kaas smelt en goud bruin kleurt.
    • 7
      Schep de soep in diepe borden of grote soepkom en plaats 2 tot 3 schijfjes stokbrood op de soep en geniet! Eet smakelijk!
2025 © Eerlijk Eten