Vlees
15 min
60 min

Beer can chicken

Populair geworden door de Big Green Egg gemeenschap - maar ook gewoon te maken in de oven. Hier het authentieke recept!

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Aan de slag

    • 1
      Verwarm je oven of bbq voor op 180 graden Celsius.
    • 2
      Was de kip onder koud water en dep deze droog met keukenpapier.
    • 3
      Meng in een kommetje de olijfolie, knoflook, zout, peper, paprika, tijm en rozemarijn om je kruidenmix te maken.
    • 4
      Wrijf de kip in met de kruidenmix. Zorg ervoor dat je de mix ook onder de huid en in de holte van de kip wrijft voor extra smaak.
    • 5
      Open het blikje bier/fris en giet ongeveer de helft uit (of drink het op!).
    • 6
      Snij de citroen/limoen doormidden en knijp het sap van een helft in het blikje bier. De andere helft van de citroen kun je in stukjes snijden en in de holte van de kip stoppen.
    • 7
      Plaats de kip op het blikje bier. Het doel is om de kip rechtop te laten staan met het blikje in de holte met de pootjes naar beneden.
    • 8
      Plaats de kip en het blikje bier in een ovenschaal of op je bbq Je hebt een schaal nodig onder je kip zodat je het bakvet lekker op kunt vangen voor een jus.
    • 9
      Bak de kip in de voorverwarmde oven/bbq gedurende tussen de 45 minuten en 1 uur en 15 minuten, of tot de interne temperatuur van de kip 74 graden Celsius bereikt. Een vleesthermometer is hierbij handig omdat veel kippen een ander gewicht hebben en dus ook een andere bereidingstijd.Bak ondertussen je verse frieten volgens de aanwijzingen op je verpakking.
    • 10
      Laat de kip 10 minuten rusten voordat je deze aansnijdt.
    • 11
      Verwijder voorzichtig het blikje (let op, het kan zeer heet zijn!) en serveer de kip met verse frietjes.

De "Bier Can Chicken” is een gerecht dat populair is geworden door de Big Green Egg gemeenschap.  Door het langzaam garen op een bbq heeft de kip de nijging om droog te worden. Door de kip op een blikje bier te zetten met kruiden naar keuze blijft hij lekker mals. Deze methode kan je ook heel goed in je oven maken. Als het bier in het blikje wordt verwarmd, begint het te verdampen. Dan krijg je een soort van stoom die opstijgt op en de kip van binnenuit doordringt, waardoor het vlees vochtig en sappig blijft.

De bierdampen geven bovendien een unieke smaak aan de kip. Hoewel het niet noodzakelijkerwijs zal smaken naar het specifieke bier dat je gebruikt, zal het wel bijdragen aan een diepere, hartige smaak. Je kunt kiezen uit alle soorten bier, van Corona tot Guiness - of probeer eens een lekkere tripel. Ook kan je prima een blikje nemen met een vruchtendrank, of gemberbier. Over alcohol hoef je je sowieso trouwens niet druk te maken, want die is er straks helemaal uit verdampt.

Een ander groot voordeel van de 'beer can' bereidingswijze is dat de hitte gelijkmatiger verdeeld wordt over de kip doordat het beestje rechtop staat. Hierdoor zal de kip gelijkmatiger gaar worden. En wat is er leuker dan op deze vrij unieke manier je kip te bereiden, en direct een gespreksonderwerp te hebben bij het serveren van de maaltijd!

Let er wel op dat het blikje heet zal zijn na het koken, dus wees voorzichtig bij het verwijderen. Ook is het goed om te weten dat niet alle blikjes veilig zijn om te verwarmen, afhankelijk van hun coating. Sommige mensen kiezen er daarom voor om speciale roestvrijstalen houders te gebruiken die ontworpen zijn om te functioneren als een bierblikje voor deze kookmethode. Bij de meeste bbq shops hebben ze daar erg leuke vormen voor.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten