Biefstuk
15 min
45 min

Biefstuk met gekarameliseerde rode ui en aardappelpannenkoekjes

Deze sappige biefstuk wordt vergezeld door de zoete en hartige smaak van gekarameliseerde rode uien. De knapperige aardappelpannenkoekjes voegen een lekkere textuur toe, waardoor dit gerecht een heerlijke maaltijd vormt.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Biefstuk
      stuks
    • Olijfolie
      eetlepel
    • Boter
      eetlepel
    • Rozemarijn
      takjes
    • Knoflook
    • Rode ui
      stuks
    • Balsamicoazijn
      eetlepel
    • Suiker
      eetlepel
    • Aardappel
      stuks
    • Ui
      stuks
    • Ei
      stuks
    • Bloem
      eetlepel
    • Zout en peper naar smaak

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Verhit 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
    • 2
      Voeg de gesneden rode uien toe en bak ze 10-15 minuten, regelmatig roerend, tot ze zacht en goudbruin zijn.
    • 3
      Voeg de balsamicoazijn en suiker toe, en kook nog eens 5-7 minuten tot de uien goed gekarameliseerd zijn.
    • 4
      Breng op smaak met zout en peper. Zet opzij en houd warm.
    • 5
      Leg de geraspte aardappelen in een schone theedoek en knijp het overtollige vocht eruit.
    • 6
      Meng in een kom de geraspte aardappelen, fijngehakte ui, ei, bloem, zout en peper.
    • 7
      Verhit een laagje olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
    • 8
      Schep het aardappelmengsel in de pan, platdrukken tot kleine pannenkoekjes.
    • 9
      Bak 3-4 minuten per kant tot ze goudbruin en knapperig zijn.
    • 10
      Houd de pannenkoekjes warm in een oven op lage temperatuur.
    • 11
      Haal de biefstukken minstens 30 minuten voor het koken uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
    • 12
      Kruid beide zijden royaal met zout.
    • 13
      Verhit een gietijzeren pan of zware koekenpan op hoog vuur. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe.
    • 14
      Voeg de biefstukken toe aan de hete pan en bak 2-3 minuten per kant voor een medium-rare biefstuk. Voeg tijdens het laatste minuutje boter, rozemarijn en knoflook toe en bedruip de biefstuk met de gesmolten boter.
    • 15
      Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur te controleren: Rare: 50-52°C Medium-rare: 55-57°C Medium: 60-63°C Rustperiode: Haal de biefstukken uit de pan en laat ze 5-10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
    • 16
      Leg de biefstuk op een bord, voeg peper na smaak toe en bedek met de gekarameliseerde rode ui.
    • 17
      Serveer de aardappelpannenkoekjes ernaast.
    • 18
      Garneer met een takje verse rozemarijn, tijm, bieslook of peterselie.

Dit heerlijke recept voor biefstuk met gekarameliseerde rode ui en aardappelpannenkoekjes is perfect voor een doordeweekse maaltijd. De sappige biefstuk wordt vergezeld door de zoete en hartige smaak van gekarameliseerde rode uien. De knapperige aardappelpannenkoekjes voegen een lekkere textuur toe, waardoor dit gerecht een heerlijke maaltijd vormt.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten