Gehakt
20 min
50 min

Bobotie, Zuid-Afrikaanse ovenschotel met gehakt, rozijnen en kerriesaus

Bobotie is een klassieker uit de Zuid-Afrikaanse keuken en wordt vaak beschouwd als een van de nationale gerechten. Het is een heerlijke ovenschotel die bestaat uit rundergehakt, fruit en specerijen, afgedekt met een romige eierlaag.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Rundergehakt
      500 g
    • Witbrood
      sneetjes
    • Ui, fijngesneden
      stuks
    • Knoflook, fijngehakt
      teentje
    • Appel, geschild en geraspt
      stuks
    • Rozijnen of sultana's
      75 g
    • Amandelvlokken (optioneel)
      eetlepel
    • Abrikozenjam
      eetlepel
    • Kerriepoeder
      eetlepel
    • Gemalen kurkuma
      eetlepel
    • Gemalen komijn
      0.5 eetlepel
    • Gemalen koriander (ketoembar)
      0.5 eetlepel
    • Zout en peper naar smaak
    • Azijn of citroensap
      eetlepel
    • Olie of boter
      eetlepel
    • Melk plus wat extra voor het brood
      250 ml
    • Eieren
      stuks
    • Enkele laurierbladen of citroenbladeren

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Week het brood in melk tot het zacht is, knijp de melk eruit, bewaar de melk en verkruimel het brood.
    • 2
      Verwarm de oven voor op 180°C.
    • 3
      Verhit de olie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten.
    • 4
      Voeg het gehakt toe en bak het rul, nog eens 5 tot 7 minuten.
    • 5
      Het geweekte verkruimelde brood moet worden toegevoegd aan het gehaktmengsel nadat je het gehakt hebt gebakken en voordat je de specerijen en andere ingrediënten toevoegt. Dit helpt om de sappen op te nemen en geeft de bobotie zijn karakteristieke textuur. Roer het mengsel goed door elkaar.
    • 6
      Voeg de geraspte appel, rozijnen/sultana's, amandelvlokken, abrikozenjam, kerriepoeder, kurkuma, komijn, koriander, zout, peper en azijn of citroensap toe. Laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes koken, roer af en toe.
    • 7
      Doe het gehaktmengsel in een ingevette ovenschaal en druk het licht aan.
    • 8
      Klop de eieren en melk samen tot een gladde massa. Giet dit mengsel over het gehakt in de ovenschaal.
    • 9
      Plaats enkele laurierbladen of citroenbladeren op de eierlaag voor smaak en decoratie.
    • 10
      Bak de bobotie in de voorverwarmde oven gedurende 30 tot 40 minuten, tot de eierlaag gestold en lichtbruin is.
    • 11
      Laat de bobotie een paar minuten afkoelen voordat je hem serveert.
    • 12
      Bobotie wordt traditioneel geserveerd met gele rijst (Geelrys), die op smaak gebracht is met kurkuma en soms met kaneel en rozijnen.

Bobotie is een klassieker uit de Zuid-Afrikaanse keuken en wordt vaak beschouwd als een van de nationale gerechten. Het is een heerlijke ovenschotel die bestaat uit rundergehakt, fruit en specerijen, afgedekt met een romige eierlaag. Hier is een traditioneel recept voor een Zuid-Afrikaanse bobotie voor vier personen.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten