Gehakt
20 min
50 min
Bobotie, Zuid-Afrikaanse ovenschotel met gehakt, rozijnen en kerriesaus

Bobotie is een klassieker uit de Zuid-Afrikaanse keuken en wordt vaak beschouwd als een van de nationale gerechten. Het is een heerlijke ovenschotel die bestaat uit rundergehakt, fruit en specerijen, afgedekt met een romige eierlaag.
Personen
-
+
Ingrediënten
- Rundergehakt500 g
- Witbrood2 sneetjes
- Ui, fijngesneden1 stuks
- Knoflook, fijngehakt2 teentje
- Appel, geschild en geraspt1 stuks
- Rozijnen of sultana's75 g
- Amandelvlokken (optioneel)2 eetlepel
- Abrikozenjam2 eetlepel
- Kerriepoeder2 eetlepel
- Gemalen kurkuma1 eetlepel
- Gemalen komijn0.5 eetlepel
- Gemalen koriander (ketoembar)0.5 eetlepel
- Zout en peper naar smaak
- Azijn of citroensap2 eetlepel
- Olie of boter2 eetlepel
- Melk plus wat extra voor het brood250 ml
- Eieren2 stuks
- Enkele laurierbladen of citroenbladeren
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Week het brood in melk tot het zacht is, knijp de melk eruit, bewaar de melk en verkruimel het brood.
- 2Verwarm de oven voor op 180°C.
- 3Verhit de olie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten.
- 4Voeg het gehakt toe en bak het rul, nog eens 5 tot 7 minuten.
- 5Het geweekte verkruimelde brood moet worden toegevoegd aan het gehaktmengsel nadat je het gehakt hebt gebakken en voordat je de specerijen en andere ingrediënten toevoegt. Dit helpt om de sappen op te nemen en geeft de bobotie zijn karakteristieke textuur. Roer het mengsel goed door elkaar.
- 6Voeg de geraspte appel, rozijnen/sultana's, amandelvlokken, abrikozenjam, kerriepoeder, kurkuma, komijn, koriander, zout, peper en azijn of citroensap toe. Laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes koken, roer af en toe.
- 7Doe het gehaktmengsel in een ingevette ovenschaal en druk het licht aan.
- 8Klop de eieren en melk samen tot een gladde massa. Giet dit mengsel over het gehakt in de ovenschaal.
- 9Plaats enkele laurierbladen of citroenbladeren op de eierlaag voor smaak en decoratie.
- 10Bak de bobotie in de voorverwarmde oven gedurende 30 tot 40 minuten, tot de eierlaag gestold en lichtbruin is.
- 11Laat de bobotie een paar minuten afkoelen voordat je hem serveert.
- 12Bobotie wordt traditioneel geserveerd met gele rijst (Geelrys), die op smaak gebracht is met kurkuma en soms met kaneel en rozijnen.
Bobotie is een klassieker uit de Zuid-Afrikaanse keuken en wordt vaak beschouwd als een van de nationale gerechten. Het is een heerlijke ovenschotel die bestaat uit rundergehakt, fruit en specerijen, afgedekt met een romige eierlaag. Hier is een traditioneel recept voor een Zuid-Afrikaanse bobotie voor vier personen.
