Personen
-
+
Ingrediënten
- rauwe bruine bonen250 g
- rundergehakt500 g
- grote ui, fijngesnipperd1 stuks
- knoflook, fijngehakt3 teentje
- rode paprika, in blokjes1 stuks
- tomatenblokjes (à 400 gram)2 blik
- tomatenpuree (70 gram)1 blik
- chilipoeder (pas aan naar smaak)2 eetlepel
- komijnpoeder1 eetlepel
- cayennepeper (optioneel, voor extra pit)1 theelepel
- oregano1 theelepel
- Zout en peper naar smaak
- Olijfolie
- water of vleesbouillon1.5 liter
- geraspte kaas, zure room, verse koriander voor garnering (optioneel)
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Laat de bruine bonen een nacht (8-12 uur) weken in een ruime hoeveelheid water. Je kan natuurlijk ook bonen uit blik nemen.
- 2Giet de bonen af en spoel ze af. Doe de bonen in een grote pan, voeg 1,5 liter water of vleesbouillon toe en breng aan de kook. Laat de bonen op laag vuur 60-90 minuten koken, of tot ze gaar zijn. Giet af en zet apart.
- 3Verhit wat olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui en knoflook tot ze zacht en glazig zijn.
- 4Voeg het rundergehakt toe en bak het rul en bruin.
- 5Doe de paprikablokjes, chilipoeder, komijnpoeder, cayennepeper (indien gebruikt), oregano, zout en peper erbij en bak alles een paar minuten mee.
- 6Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree en de gekookte bruine bonen toe. Roer alles goed door elkaar.
- 7Laat de chili con carne op laag vuur 30-45 minuten stoven, zodat de smaken goed kunnen mengen. Roer af en toe door en voeg indien nodig wat water toe als de chili te dik wordt.
- 8Serveer de chili con carne heet, eventueel gegarneerd met geraspte kaas, een lepel zure room en wat verse koriander. Lekker met rijst, brood of nachochips.
"Chili con carne" is Spaans en betekent letterlijk "chili met vlees”. Al zeg ik het zelf, maar deze chili con carne is niet alleen erg lekker, het recept is heel gemakkelijk om te maken. Het is overigens ook heel leuk om deze chili con carne te maken op een kampvuurtje buiten. Wij hebben van vrienden ooit zo’n driepoot gekregen met pan en vuurschaal, die leent zich prima voor zo’n buitenkook festijn Maar we zetten ook wel eens zo’n sudderpot van Dutch oven in een kampvuurtje op onze stookplaats. Daar krijg je zo’n lekker oergevoel van. Maargoed, de bereiding op een gasfornhuis is wel zo praktisch. Lekker om in te soppen met een zelf gebakken broodje.