Aardappel
10 min
60 min

De beste krokant gebakken aardappeltjes ever

Wat is het geheim van écht krokante, zachte, smaakvolle gebakken aardappeltjes? In dit recept vertellen we het je! Eerst koken, dan bakken en daarna eventueel nog braden. Je krijgt je gebakken aardappeltjes in perfecte staat als je deze stappen volgt.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Zout
      snufje
    • Roomboter
      150 g
    • Aardappelen
      1000 g

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Kook de aardappelen in een ruime pan water gedurende 10 tot 12 minuten. Voeg lekker wat zout toe of een bouillonblokje voor extra smaak.
    • 2
      Snij de aardappelen in blokjes of partjes, en bak ze in een ruime koekenpan in (zeer) veel vet. Ideaal is eendenvet of ganzenvet (kun je los kopen of halen uit het blik waarin Confit de Canard zit). Anders is een combinatie van boter en zonnebloemolie perfect. Pas op met (teveel) olijfolie: dat kan een bittere smaak geven aan de aardappeltjes.
    • 3
      Bak de aardappeltjes goudbruin in ongeveer 30-45 minuten. Voeg eventueel tegen het eind wat uitjes en/of knoflook toe voor extra smaak.
    • 4
      Doe de gebakken aardappeltjes nu in een ovenschaal en laat nog ca. een halfuurtje op 180 graden afbakken in de oven. Nu zou je de beste aardappeltjes moeten hebben die je ooit hebt gegeten!

Aardappeltjes bakken is niet moeilijk en in dit blog ga ik jullie vertellen hoe je de lekkerste gebakken aardappelen kunt maken. Het aller aller belangrijkste is dat je de juiste aardappelen gebruikt. En dan met wat geduld en liefde maak je heerlijke gebakken krokante aardappeltjes uit de pan of airfryer.

Welke aardappelsoort? Je hebt vastkokende en kruimige aardappelen. Ik ben voor de vastkokende aardappel. Deze behoudt namelijk goed zijn vorm tijdens het bakken en valt niet uit elkaar zoals de kruimige aardappel doet. Maar sommige mensen zweren bij de kruimige variant.

Reken ongeveer 125 tot 200 gram aardappel per persoon. Dan is het belangrijk dat je de aardappelen voorkookt. Wil je knapperige aardappelen, dan kan je ze het beste net gaar koken (in ongeveer 10-12 minuten).  Je kan de aardappelen met of zonder schil voorkoken in ruim water met zout zodat ze lekker veel smaak krijgen.

Als je er met een vork goed kunt inprikken, dan kan je ze afgieten. Laat ze dan uitstomen en goed afkoelen in een vergiet.Snijd dan de afgekoelde aardappel in schijfjes, strookjes, blokjes of parten, wat jij maar wilt en leuk vindt. 

Ik bak de aardappeltjes altijd in een gietijzeren pan. De aardappelen moet er goed in kunnen passen en niet op/over elkaar komen te liggen. Als de aardappelschijfjes genoeg ruimte hebben, worden ze knapperig en goudbruin. Dan bak ik de aardappelen in een deel zonnebloemolie en een deel roomboter. Als je alleen roomboter gebruikt, dan verbranden de aardappelen snel maar de combi van olie en boter zorgt voor knapperige aardappeltjes. 

Bak ze eerst aan een kant goudbruin en draai dan het vuur wat hoger voor een krokante aardappel. Schep ze dan voorzichtig om en bak de andere kant net zo. Ga vooral niet teveel scheppen in de pan.

Optioneel kan je spekjes, uien of een geplet teentje knoflook toevoegen in de pan, dit geeft de aardappelen nog meer smaak. Je kan ze ook nog op smaak brengen met verse kruiden, peper of gerookt paprika poeder.

Neem de kruiden die jij lekker vindt en bestrooi de aardappelen tijdens het bakken hiermee.

Voor extra effect kun je de aardappeltjes vervolgens nog een halfuurtje in de oven (180 graden) laten braden.

Als je ze in een air fryer gaat bakken gebruik je alleen een beetje olie. Doe dan wat olie en je eventuele kruiden in een kom en daar schep je dan de gesneden aardappeltjes doorheen zodat ze allemaal een dun laagje olie hebben.

Bak ze dan 20 minuten op 200 graden. Ook hier kan je gelijk tijdens het bakken eventueel je spekjes en knoflook toevoegen. Zorg er ook weer voor dat de aardappeltjes vrij van elkaar liggen zodat ze lekker knapperig worden. 

Mocht je pan of air fryer niet groot genoeg zijn kan je ze heel makkelijk in gedeeltes bakken. Wel moet je de gebakken aardappeltjes warm houden in een ovenschaal op 75-80 graden.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten