Vlees
10 min
30 min

De Twentse gehaktbal

De Twentse gehaktbal is een typisch streekgerecht en wordt gekenmerkt door bepaalde lokale smaken en ingrediënten, zoals mosterd en specifieke kruiden zoals nootmuskaat en kruidnagel.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • runder gehakt (of half om half gehakt)
      300 g
    • ei
      stuks
    • kleine ui, fijngesnipperd
      stuks
    • mosterd
      eetlepel
    • Zout en peper naar smaak
    • Snufje nootmuskaat
    • Snufje kruidnagelpoeder
    • runder- of kippenbouillon
      300 ml
    • bloem
      eetlepel
    • paneermeel
      eetlepel

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Meng in een kom het half-om-half gehakt, het ei, de fijngesnipperde ui, paneermeel, mosterd, zout, peper, nootmuskaat en kruidnagelpoeder.
    • 2
      Kneed het mengsel goed door en vorm er twee gehaktballen van.
    • 3
      Verhit een beetje olie of boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
    • 4
      Bak de gehaktballen aan alle kanten bruin, wat ongeveer 5-7 minuten zal duren.
    • 5
      Haal de gehaktballen uit de pan en houd ze even apart.
    • 6
      Voeg de gesneden ui toe aan de koekenpan en bak tot deze glazig is.
    • 7
      Strooi de bloem over de uien en roer goed om. Voeg geleidelijk de bouillon toe, terwijl je constant roert om klontjes te voorkomen. Laat de jus een paar minuten inkoken totdat deze dikker wordt. Breng op smaak met zout en peper.
    • 8
      Leg de gehaktballen terug in de pan met de jus.
    • 9
      Dek de pan af en laat het geheel nog ongeveer 15-20 minuten op laag vuur sudderen.
    • 10
      Serveer de Twentse gehaktballen met aardappelpuree of gekookte aardappelen met wat groenten en geniet van je maaltijd.

De Twentse gehaktbal is een typisch streekgerecht en wordt gekenmerkt door bepaalde lokale smaken en ingrediënten, zoals mosterd en specifieke kruiden zoals nootmuskaat en kruidnagel. In Twente en inmiddels ook in de rest van Nederland is het een typisch gerecht wat meestal met aardappelen en groenten en een rijke jus op je bord komt te liggen. Ook lekker gewoon op een boterham of in plakjes als hapje.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten