Personen
-
+
Ingrediënten
- runder gehakt (of half om half gehakt)300 g
- ei1 stuks
- kleine ui, fijngesnipperd1 stuks
- mosterd1 eetlepel
- Zout en peper naar smaak
- Snufje nootmuskaat
- Snufje kruidnagelpoeder
- runder- of kippenbouillon300 ml
- bloem1 eetlepel
- paneermeel2 eetlepel
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Meng in een kom het half-om-half gehakt, het ei, de fijngesnipperde ui, paneermeel, mosterd, zout, peper, nootmuskaat en kruidnagelpoeder.
- 2Kneed het mengsel goed door en vorm er twee gehaktballen van.
- 3Verhit een beetje olie of boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
- 4Bak de gehaktballen aan alle kanten bruin, wat ongeveer 5-7 minuten zal duren.
- 5Haal de gehaktballen uit de pan en houd ze even apart.
- 6Voeg de gesneden ui toe aan de koekenpan en bak tot deze glazig is.
- 7Strooi de bloem over de uien en roer goed om. Voeg geleidelijk de bouillon toe, terwijl je constant roert om klontjes te voorkomen. Laat de jus een paar minuten inkoken totdat deze dikker wordt. Breng op smaak met zout en peper.
- 8Leg de gehaktballen terug in de pan met de jus.
- 9Dek de pan af en laat het geheel nog ongeveer 15-20 minuten op laag vuur sudderen.
- 10Serveer de Twentse gehaktballen met aardappelpuree of gekookte aardappelen met wat groenten en geniet van je maaltijd.
De Twentse gehaktbal is een typisch streekgerecht en wordt gekenmerkt door bepaalde lokale smaken en ingrediënten, zoals mosterd en specifieke kruiden zoals nootmuskaat en kruidnagel. In Twente en inmiddels ook in de rest van Nederland is het een typisch gerecht wat meestal met aardappelen en groenten en een rijke jus op je bord komt te liggen. Ook lekker gewoon op een boterham of in plakjes als hapje.
