Prei
5 min
20 min

Romige prei soep

Deze soep is niet alleen een Franse klassieker, maar ook een ode aan de eenvoud van verse ingrediënten. Met zijn zachte, subtiele smaak, een vleugje knoflook, en de romigheid van de kookroom, is deze soep de perfecte balans tussen comfort en verfijning.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Prei
      stuks
    • Aardappel
      stuks
    • Ui
      stuks
    • Knoflook
      teentje
    • Groentebouillon
      500 ml
    • Room
      100 ml
    • Olijfolie
      eetlepel
    • Zout en peper naar smaak

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Snijd de preien in dunne ringen en was ze grondig om eventueel zand te verwijderen. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
    • 2
      Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak ze 2-3 minuten tot ze zacht en glazig zijn. Voeg de preiringen toe en bak ze ongeveer 5 minuten mee tot ze beginnen te slinken en zacht worden.
    • 3
      Voeg de aardappelblokjes toe aan de pan, samen met de groentebouillon. Breng de soep aan de kook, zet het vuur laag en laat de soep 15-20 minuten zachtjes koken, of tot de aardappelen gaar zijn.
    • 4
      Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer tot een gladde, romige consistentie. Als je de soep nog iets dunner wilt, kun je een beetje extra bouillon of water toevoegen.
    • 5
      Zet de pan weer op laag vuur en roer de kookroom door de soep. Laat de soep nog een paar minuten zachtjes verwarmen, maar zorg ervoor dat deze niet kookt. Breng op smaak met zout en peper.
    • 6
      Schenk de soep in kommen en garneer eventueel met een scheutje extra room, een snufje peper, of wat verse kruiden zoals bieslook of peterselie.

Deze soep is niet alleen een klassieker uit de Franse keuken, maar ook een ode aan de eenvoud van verse ingrediënten. Met zijn zachte, subtiele smaak van prei, een vleugje knoflook, en de romigheid van de kookroom, is deze soep de perfecte balans tussen comfort en verfijning. Ideaal voor wanneer je iets lekkers en warms wilt, maar geen uren in de keuken wilt staan. Dit recept bewijst dat je met een paar basisingrediënten een heerlijke, fluweelzachte soep kunt maken die smaakt alsof hij zo uit een knus Frans bistro'tje komt.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten