
Zelfgemaakte pastasaus
Zelfgemaakte pastasaus – puur, vers en vol van smaak Waarom zou je een kant-en-klare pastasaus uit een pot gebruiken als je in minder dan 30 minuten zelf een verse, smaakvolle saus kunt maken? Deze huisgemaakte pastasaus met Roma tomaten en rundergehakt is een perfecte manier om een pure, diepgaande smaak te creëren zonder onnodige toevoegingen zoals conserveringsmiddelen.
Door de Roma tomaten zelf te ontvelen en langzaam te laten sudderen, krijg je een saus die veel rijker en intenser is dan een standaard tomatensaus uit de supermarkt. De toevoeging van knoflook, ui, rode wijn en kruiden geeft de saus een authentieke Italiaanse smaak, terwijl het rundergehakt zorgt voor een hartige, volle bite.
Met dit recept zet je in een handomdraai een heerlijke, pure pastasaus op tafel, helemaal van scratch gemaakt. Combineer het met je favoriete pasta en werk af met verse basilicum en Parmezaanse kaas voor een perfect Italiaans gerecht!
Ingrediënten (voor 2 personen)
200 g rundergehakt
4 Roma tomaten, ontveld en in blokjes gesneden
1 kleine ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 eetlepel tomatenpuree
100 ml rode wijn (optioneel, maar geeft extra diepgang)
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde basilicum
½ theelepel chilivlokken (optioneel, voor wat pit)
1 theelepel suiker (om de zuurgraad van de tomaten te balanceren)
1 eetlepel olijfolie
Zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak Parmezaanse kaas, voor serveren Verse basilicum, voor garnering
Bereidingswijze
Voorbereiden van de tomaten
Breng een pan water aan de kook en snijd een kruisje in de onderkant van de Roma tomaten.
Dompel ze 30 seconden in kokend water, spoel af met koud water en pel de schil eraf. Snijd in blokjes.
Bak het gehakt
Verhit de olijfolie in een pan en bak het rundergehakt op middelhoog vuur goudbruin. Haal het gehakt uit de pan en zet even apart.
Fruit de ui en knoflook
In dezelfde pan fruit je de ui glazig. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.
Saus opbouwen
Voeg de tomatenpuree toe en bak kort aan. Blus af met de rode wijn en laat een minuut inkoken.
Doe de Roma tomaten erbij en roer goed door. Voeg vervolgens het gehakt terug in de pan.
Kruiden en laten sudderen
Voeg de oregano, basilicum, chilivlokken, suiker, zout en peper toe.
Laat de saus 15-20 minuten zachtjes pruttelen tot de tomaten mooi zacht zijn en de smaken goed zijn vermengd.
Serveren
Schep de saus over je favoriete al dente gekookte pasta (zoals spaghetti of penne).
Garneer met Parmezaanse kaas en een paar blaadjes verse basilicum.