Groente
10 min
35 min
Ei met gesmoorde paprika, tomaat en ui (Piperade aux oeufs)

Piperade is een traditioneel Baskisch gerecht uit het zuidwesten van Frankrijk, met name uit de Franse Baskenland regio. Het is een hartig gerecht dat bestaat uit langzaam gekookte paprika's, tomaten, uien en soms groene chilipepers.
Personen
-
+
Ingrediënten
- Paprika’s in reepjes, gebruik geen groene paprika maar alleen geel, oranje en/of rood voor de smaken. De groene paprika heeft nog geen smaak genoeg.2 stuks
- Middelgrote ui, in reepjes of ringen1 stuks
- Knoflook, fijngehakt2 teentje
- Middelgrote tomaten, gepeld en in blokjes (of een blikje tomatenblokjes als alternatief)2 stuks
- Eieren (optioneel, voor een "Piperade aux oeufs")2 stuks
- Espelette peper (of milde chilipoeder als alternatief)1 theelepel
- Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- Olijfolie2 eetlepel
- Peterselie voor het garneren (optioneel)
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe, en fruit deze tot ze zacht en doorschijnend zijn, ongeveer 5 minuten.
- 2Voeg de reepjes rode, oranje en/of gele paprika toe aan de pan. Laat ze ongeveer 10 minuten sudderen, of tot ze zacht zijn maar nog steeds enige bite hebben.
- 3Voeg de blokjes tomaat, Espelette peper, zout en zwarte peper toe. Meng goed en laat het geheel ongeveer 15-20 minuten op laag vuur sudderen tot de groenten goed gaar zijn en de smaken samenkomen. Roer af en toe.
- 4Voor "Piperade aux oeufs" kun je nu de eieren direct in de pan breken, bovenop de groentemix. Zet het vuur laag, dek de pan af en laat de eieren pocheren in de piperade tot ze de gewenste gaarheid hebben bereikt, ongeveer 4-6 minuten voor zachte dooiers.
- 5Proef en pas de kruiden aan indien nodig. Garneer met wat peterselie. Serveer de piperade warm, eventueel met een stuk knapperig brood om te dippen.
Piperade is een traditioneel Baskisch gerecht uit het zuidwesten van Frankrijk, met name uit de Franse Baskenland regio. Het is een hartig gerecht dat bestaat uit langzaam gekookte paprika's, tomaten, uien en soms groene chilipepers. Het wordt vaak op smaak gebracht met ‘Espelette' peper, een milde chilipoeder die kenmerkend is voor de regio. Piperade kan je eten als ontbijt of als bijgerecht, maar ook als basis voor andere gerechten, zoals begeleiding bij vis of vlees. Piperade is een veelzijdig gerecht dat de rijke smaken uit de Baskische keuken benadrukt. Het kan makkelijk worden aangepast met bijvoorbeeld plakjes worst of andere groenten die je nog hebt liggen.
