Gehakt
30 min
50 min

Traditionele gevulde courgettes met gehakt, tomaat en rijst

Kousa Mahshi is een traditioneel gerecht uit de Midden-Oosterse keuken, waarbij courgettes (kousa) worden uitgehold en gevuld (mahshi) met een mengsel van rijst, gehakt (meestal lam, kip of rund), en verschillende kruiden en specerijen.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Middelgrote courgettes (kies stevige, rechte exemplaren voor gemakkelijke vulling)
      stuks
    • Runder-, lams, of kip gehakt
      100 g
    • Halfgaar gekookte rijst, gewassen en uitgelekt
      50 g
    • Kleine ui, fijngehakt
      stuks
    • Knoflook, fijngehakt
      teentje
    • Gemalen komijn
      theelepel
    • Gemalen koriander
      theelepel
    • Zout en peper naar smaak
    • Verse peterselie, fijngehakt
      eetlepel
    • Olijfolie
      eetlepel
    • Tomatenblokjes uit blik
      400 g
    • Suiker (optioneel, om de zuurheid te balanceren)
      theelepel
    • Gedroogde munt of een paar verse muntblaadjes
      0.5 theelepel

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Was de courgettes en snijd de uiteinden af. Hol de binnenkant uit met een courgetteboor of een kleine lepel, waarbij je een rand van ongeveer 1 cm dik laat. Bewaar het uitgeholde vruchtvlees voor de saus of een ander gerecht.
    • 2
      Blancheer de uitgeholde courgettes ongeveer 1-2 minuten in kokend water. Haal ze eruit en laat ze uitlekken.
    • 3
      Meng in een kom het gehakt, de half gare rijst, de fijngehakte ui, knoflook, komijn, koriander, zout, peper, en peterselie.
    • 4
      Vul de courgettes met het gehakt-rijstmengsel, maar laat aan de bovenkant wat ruimte over omdat de rijst uitzet tijdens het koken.
    • 5
      Verhit in een diepe pan of een ovenvaste schotel ( die niet te groot is zodat er genoeg tomatensaus is zodat de saus niet te waterig word ) wat olijfolie en voeg de fijngehakte knoflook toe. Voeg na een paar seconden de tomatenblokjes, suiker, zout, peper en munt toe. Laat dit ongeveer 5 minuten sudderen.
    • 6
      Voeg de gevulde courgettes toe aan de pan met de tomatensaus. Voeg indien nodig wat water toe tot de courgettes half onder staan.
    • 7
      Dek de pan af en laat het geheel ongeveer 30-40 minuten sudderen op laag vuur, of tot de courgettes zacht zijn en de rijst gaar is. Als alternatief kun je de ovenvaste schotel afdekken en in een voorverwarmde oven op 180°C plaatsen voor ongeveer 40-50 minuten.
    • 8
      Serveer de kousa mahshi warm, eventueel met een beetje van de tomatensaus eroverheen.

Kousa Mahshi is een traditioneel gerecht uit de Midden-Oosterse keuken, waarbij courgettes (kousa) worden uitgehold en gevuld (mahshi) met een mengsel van rijst, gehakt (meestal lam, kip of rund), en verschillende kruiden en specerijen. Het gerecht wordt vervolgens gekookt in een smaakvolle tomatensaus of soms in een bouillon van tomaat en citroensap, afhankelijk van de regio. Kousa Mahshi is meestal een bijgerecht maar je kan het heel makkelijk serveren als hoofdgerecht met een lekkere salade of wat platbrood.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten