Gehakt
30 min
50 min
Traditionele gevulde courgettes met gehakt, tomaat en rijst

Kousa Mahshi is een traditioneel gerecht uit de Midden-Oosterse keuken, waarbij courgettes (kousa) worden uitgehold en gevuld (mahshi) met een mengsel van rijst, gehakt (meestal lam, kip of rund), en verschillende kruiden en specerijen.
Personen
-
+
Ingrediënten
- Middelgrote courgettes (kies stevige, rechte exemplaren voor gemakkelijke vulling)2 stuks
- Runder-, lams, of kip gehakt100 g
- Halfgaar gekookte rijst, gewassen en uitgelekt50 g
- Kleine ui, fijngehakt1 stuks
- Knoflook, fijngehakt3 teentje
- Gemalen komijn1 theelepel
- Gemalen koriander1 theelepel
- Zout en peper naar smaak
- Verse peterselie, fijngehakt2 eetlepel
- Olijfolie1 eetlepel
- Tomatenblokjes uit blik400 g
- Suiker (optioneel, om de zuurheid te balanceren)1 theelepel
- Gedroogde munt of een paar verse muntblaadjes0.5 theelepel
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Was de courgettes en snijd de uiteinden af. Hol de binnenkant uit met een courgetteboor of een kleine lepel, waarbij je een rand van ongeveer 1 cm dik laat. Bewaar het uitgeholde vruchtvlees voor de saus of een ander gerecht.
- 2Blancheer de uitgeholde courgettes ongeveer 1-2 minuten in kokend water. Haal ze eruit en laat ze uitlekken.
- 3Meng in een kom het gehakt, de half gare rijst, de fijngehakte ui, knoflook, komijn, koriander, zout, peper, en peterselie.
- 4Vul de courgettes met het gehakt-rijstmengsel, maar laat aan de bovenkant wat ruimte over omdat de rijst uitzet tijdens het koken.
- 5Verhit in een diepe pan of een ovenvaste schotel ( die niet te groot is zodat er genoeg tomatensaus is zodat de saus niet te waterig word ) wat olijfolie en voeg de fijngehakte knoflook toe. Voeg na een paar seconden de tomatenblokjes, suiker, zout, peper en munt toe. Laat dit ongeveer 5 minuten sudderen.
- 6Voeg de gevulde courgettes toe aan de pan met de tomatensaus. Voeg indien nodig wat water toe tot de courgettes half onder staan.
- 7Dek de pan af en laat het geheel ongeveer 30-40 minuten sudderen op laag vuur, of tot de courgettes zacht zijn en de rijst gaar is. Als alternatief kun je de ovenvaste schotel afdekken en in een voorverwarmde oven op 180°C plaatsen voor ongeveer 40-50 minuten.
- 8Serveer de kousa mahshi warm, eventueel met een beetje van de tomatensaus eroverheen.
Kousa Mahshi is een traditioneel gerecht uit de Midden-Oosterse keuken, waarbij courgettes (kousa) worden uitgehold en gevuld (mahshi) met een mengsel van rijst, gehakt (meestal lam, kip of rund), en verschillende kruiden en specerijen. Het gerecht wordt vervolgens gekookt in een smaakvolle tomatensaus of soms in een bouillon van tomaat en citroensap, afhankelijk van de regio. Kousa Mahshi is meestal een bijgerecht maar je kan het heel makkelijk serveren als hoofdgerecht met een lekkere salade of wat platbrood.
