Kool
10 min
20 min

Filipijnse Ginisang Repolyo sa Baboy

Ginisang Repolyo sa Baboy, kan vertaald worden als "Roergebakken Kool met Varkensvlees en gember". Dit gerecht maakt deel uit van de rijke Filipijnse traditiea om heerlijke en simpele snelle roerbak maaltijden te creëren

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • varkensreepjes (bijvoorbeeld van de schouder of filet)
      500 g
    • middelgrote spitskool, in reepjes gesneden
      stuks
    • grote ui, fijngehakt
      stuks
    • knoflook, fijngehakt
      teentje
    • geschilde gember (ongeveer 4-5 cm), in flinterdunne plakjes of geraspt
      stuks
    • sojasaus
      eetlepel
    • oestersaus (optioneel)
      eetlepel
    • plantaardige olie
      eetlepel
    • zout en peper naar smaak
    • kippenbouillon of water
      100 ml
    • lente ui, groene paprika of wortel in reepjes voor extra kleur en textuur (optioneel)

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Kruid de varkensreepjes met zout en peper.
    • 2
      Verhit 1 eetlepel olie in een wok of grote pan op middelhoog vuur. Voeg het varkensvlees toe en bak tot het goudbruin en gaar is (ongeveer 6-8 minuten). Haal het vlees uit de pan en zet opzij.
    • 3
      Voeg de overgebleven olie toe aan de pan. Bak de ui, knoflook en gember tot de ui glazig is (ongeveer 2-3 minuten).
    • 4
      Voeg de spitskoolreepjes toe aan de pan en roerbak tot ze beginnen te slinken (ongeveer 3-5 minuten).
    • 5
      Voeg de sojasaus, oestersaus (indien gebruikt) en kippenbouillon toe. Roer goed door.
    • 6
      Voeg de gebakken varkensreepjes terug toe aan de pan. Meng goed.
    • 7
      Laat alles samen nog 5-7 minuten roerbakken op middelhoog vuur, tot de spitskool gaar is maar nog steeds een beetje knapperig blijft.
    • 8
      Proef en pas zout en peper aan indien nodig.
    • 9
      Serveer warm, eventueel met gestoomde rijst.

Ginisang Repolyo sa Baboy, uit de Filipijnse keuken wat vertaald kan worden als "Roergebakken Kool met Varkensvlees en gember". Dit gerecht maakt deel uit van de rijke Filipijnse traditie, die vaak eenvoudige ingrediënten gebruikt om heerlijke en simpele snelle roerbak maaltijden te creëren.

"Ginisang" betekent in het Tagalog "gebakken" of "gesauteerd", en "repolyo" betekent "kool". De toevoeging van gember, samen met andere smaakmakers zoals knoflook, ui, en sojasaus of vissaus, geeft dit gerecht zijn kenmerkende smaak. Het is een populair dagelijks gerecht in de Filipijnen, vaak geserveerd met rijst.

Dit eenvoudige maar smaakvolle Filipijnse gerecht combineert de sappigheid van varkensvlees met de frisheid van spitskool en het aromatische van gember.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten