Soep
60 min
45 min

Franse uiensoep zoals in Marseille

Franse uiensoep, bekend als "soupe à l'oignon". Het gerecht wordt gekenmerkt door zijn rijke en diepe smaak, die voortkomt uit het langzaam karameliseren van uien. Heerlijk met stokbrood & gesmolten kaas.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • grote uien, dun gesneden
      stuks
    • ongezouten boter
      eetlepel
    • olijfolie
      eetlepel
    • suiker
      theelepel
    • zout, naar smaak
    • knoflook, fijngehakt
      teentje
    • laurierblad
      stuks
    • verse tijm (of 1 theelepel gedroogde tijm)
      takjes
    • droge witte wijn
      200 ml
    • een flinke scheut sherry of cognac (optioneel)
    • runderbouillon of groentebouillon
      liter
    • stokbrood
      plakjes
    • geraspte Gruyère kaas
      200 g
    • versgemalen zwarte peper

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Smelt de boter met de olijfolie in een grote soeppan op middellaag vuur. Voeg de uien toe met de suiker en een beetje zout. Kook de uien langzaam, roer regelmatig, tot ze diep goudbruin en gekarameliseerd zijn. Dit proces kan 45 minuten tot 1 uur duren. Geduld is essentieel voor het ontwikkelen van de rijke smaak.
    • 2
      Voeg de knoflook, laurierblad en tijm toe aan de gekarameliseerde uien en bak nog 2 minuten. Blus af met de witte wijn en laat het een paar minuten inkoken, terwijl je de aangebakken stukjes van de bodem schraapt.
    • 3
      Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat de soep ongeveer 30 minuten zachtjes koken. Verwijder het laurierblad en tijmtakjes en breng op smaak met zout en peper.
    • 4
      Verwarm de grill van de oven voor. Plaats de plakjes stokbrood op een bakplaat en bestrooi ze royaal met de geraspte Gruyère kaas. Grill tot de kaas gesmolten en goudbruin is, ongeveer 5-10 minuten.
    • 5
      Schep de soep in kommen en leg een plak gegratineerd stokbrood bovenop elke kom.

Franse uiensoep, bekend als "Soupe à l'oignon" in het Frans, is een Frans gerecht dat vooral bekend staat om zijn rijke en diepe smaak, die voortkomt uit het langzaam karamelliseren van uien. Dit gerecht heeft een lange geschiedenis en wordt al eeuwenlang gewaardeerd in de Franse keuken. Franse uiensoep werd in de 18e eeuw populair in Frankrijk. Het wordt vaak gezien als een comfort food en was vroeger een gerecht voor arme mensen, vanwege de goedkope ingrediënten. Tegenwoordig wordt het over de hele wereld geserveerd in zowel eenvoudige eetgelegenheden als in luxe restaurants, vaak als een starter. De combinatie van zoete, rijke uien, hartige bouillon, knapperig brood en gesmolten kaas maakt Franse uiensoep tot een tijdloos en geliefd gerecht.

Kenmerken van Franse Uiensoep:

Gekarameliseerde Uien: De basis van de soep zijn de langzaam gekookte, gekarameliseerde uien, die een natuurlijke zoetheid en rijkdom aan de soep geven.

Runderbouillon: Traditioneel wordt Franse uiensoep bereid met een rijke runderbouillon, hoewel er ook varianten met kippen- of groentebouillon bestaan.

Wijn of Cognac: Vaak wordt een beetje witte wijn, sherry of soms cognac toegevoegd voor een extra laag van complexe smaken.

Kruiden: Kruiden zoals tijm en laurier worden gebruikt om de soep te aromatiseren.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten