Rijst
52 min
52 min

Fried rice met kip, rund of garnalen

Een klassieker uit Thailand, zo in je eigen keuken. Maar dan zonder kleffe rijst en groente's zonder smaak.
Scroll direct naar recept
Deel dit recept met je vrienden:

Je kent het wel, je bent weer thuis van vakantie in Thailand en je hebt daar overal die heerlijke Fried Rice Chicken, Beef of Shrimps gegeten. Terug van vakantie wil je dit natuurlijk heel graag zelf maken en dat eindigt dan in een kleffe bak rijst met groente's zonder smaak. De tip is dat je de rijst een dag van te voren moet koken zodat hij lekker kan drogen en daardoor makkelijk te bakken is en de smaken goed opneemt. En neem een goede kwaliteit vissaus en soja saus die je bij de toko koopt, liefst uit Thailand. De meeste mensen gebruiken voor soja saus de kikomanflesjes maar dat zijn Japanse sauzen en die hebben een heel andere smaak dan de Thaise vis en soja sauzen. Dit geld ook voor de olie die je gebruikt, gebruik nooit olijfolie! Neem Arachide- of zonnebloemolie, die zijn uitermate geschikt om mee te wokken en kunnen tegen een hoge temperatuur die een wok nodig heeft. Andere olie soorten kunnen gaan ‘verbranden' onder het wokken waardoor je gerecht zijn smaak verliest.

Dan over de rijst, ik koop zelf altijd een grote zak Surinaamse rijst, dit is een lange korrel rijst die je slim koopt in wat grotere zakken van 2.5 tot 5 kilo. Deze rijst is altijd handig om in huis te hebben en kan je in veel gerechten gebruiken. Wil je de rijst graag geel hebben voeg dan een beetje kurkuma of saffraan toe tijdens het koken. 

Al die dure 'geparfumeerde' rijst pakjes van 400 gram in de supermarkt kan je dan gewoon laten liggen. Ga lekker naar je toko!. Op dit moment van schrijven van dit recept kost een zak Surinaamse rijst omgerekend 1.26 per kilo bij de Jumbo. Schrik nu niet, dat mooie bedrukte pakje Lassie gele rijst kost omgerekend 5,51 per kilo, Basmatie rijst 4,98 per kilo en de Lassie toverrijst, die niet kan toveren, 3,45 per kilo bij de Jumbo. 

Terug naar die heerlijke Fried Rice chicken die je trouwens ook heel goed met beef of shrimps kunt maken. Hierbij het recept wat je natuurlijk weer naar je eigen smaak kunt aanpassen. Voor de mensen die niet tegen koriander kunnen, gebruik eens Thai Basil, die heeft een andere smaak dan gewone basilicum maar is een prettige aanpassing voor dit gerecht. 

Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Gekookte rijst (één dag oud)
      kopjes
    • Kipfilet, in dunne plakjes of blokjes
      250 g
    • Ui, fijngesneden
      stuks
    • Knoflook
      teentje
    • Rode Paprika
      stuks
    • Savooikool, fijngesneden
      kopje
    • Paksoi, fijngesneden (bladeren en stelen gescheiden)
      kopje
    • Ei, geklopt
      stuks
    • Wortel, in dunne plakjes gesneden
      stuks
    • Lente ui
      stuks
    • Plantaardige olie
      eetlepel
    • Vissaus
      eetlepel
    • Sojasaus
      eetlepel
    • Suiker
      theelepel
    • Zout en Peper, naar smaak
    • Limoenpartjes en gehakte koriander (optioneel)

    Aan de slag

    • 1
      Zorg dat alle ingrediënten zijn gesneden en klaarstaan.
    • 2
      Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur. Voeg de geklopte eieren toe en bak ze tot ze net gestold zijn. Haal de eieren uit de pan en zet ze apart.
    • 3
      Voeg een beetje meer olie toe aan dezelfde pan. Voeg de kip toe en bak tot het wit is. Haal de kip uit de pan en zet deze apart.
    • 4
      Voeg indien nodig meer olie toe aan de pan en fruit de ui en knoflook op middelhoog vuur tot ze zacht en geurig zijn.
    • 5
      Voeg de paprika, savooikool en paksoi stelen toe aan de pan en roerbak een paar minuten.
    • 6
      Voeg de gekookte rijst toe aan de pan. Gebruik een spatel om alles goed te mengen. Zorg ervoor dat de rijst wordt gebroken zodat er geen klontjes ontstaan.
    • 7
      Voeg vissaus, sojasaus en suiker toe. Meng alles goed door elkaar.
    • 8
      Voeg de gebakken kip en eieren toe aan de pan. Meng alles goed.
    • 9
      Voeg de paksoi bladeren en lente-uitjes toe. Roer alles nog een keer goed door elkaar.
    • 10
      Proef de rijst en voeg indien nodig meer zout, peper of sauzen toe.
    • 11
      Verdeel de gebakken rijst over twee borden. Garneer met limoenpartjes en eventueel gehakte koriander.
  • Probeer ook

    Orecchiette met Broccoli en Verkruimelde Runderworst

    De combinatie van sappige runderworst, knapperige broccoli en een vleugje pittige chili zorgt voor een heerlijke maaltijd die je in een mum van tijd op tafel zet. Het smaakt alsof je in een gezellige Italiaanse trattoria zit.

Onze partner

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

Koksland.nl is een initiatief van Peter Eemsing en Christa Dreef. In het dagelijks leven runt Peter een recepten website en webshop met kook benodigdheden. Hun passie voor eten sluit perfect aan bij de missie van EerlijkEten
2024 © Eerlijk Eten