Fritatta
5 min
40 min

Frittata met boerenkool, spek en aardappeltjes

De oorsprong van de frittata ligt in Italië. Het woord 'frittata' is afgeleid van het Italiaanse werkwoord 'friggere', wat 'bakken' betekent. Het gerecht ontstond als een eenvoudige en praktische manier om restjes te gebruiken.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • eieren
      stuks
    • aardappelen, in partjes gesneden
      stuks
    • rode paprika's, in blokjes gesneden
      stuks
    • gerookt spek, in stukjes gesneden
      150 g
    • uien, fijngesnipperd
      stuks
    • boerenkool, gewassen en grof gesneden
      handje
    • olijfolie
      eetlepel
    • geraspte kaas (bijvoorbeeld cheddar of Parmezaan)
      100 g
    • zout en peper naar smaak
    • knoflook, paprikapoeder of andere kruiden naar smaak (optioneel)

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Klop de eieren in een grote kom en voeg zout, peper en eventuele extra kruiden toe. Zet dit opzij.
    • 2
      Verhit twee eetlepels olijfolie in een grote ovenbestendige koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de stukjes spek toe en bak ze tot ze knapperig zijn. Voeg daarna de aardappelpartjes toe en bak ze tot ze goudbruin en bijna gaar zijn, ongeveer 10 minuten. Voeg de boerenkool toe en bak deze mee tot hij geslonken is, ongeveer 5 minuten.
    • 3
      Voeg de ui en paprika toe aan de pan en bak deze mee tot de ui glazig is en de paprika zacht, ongeveer 5 minuten.
    • 4
      Giet het eiermengsel over de spek, paprika, ui, boerenkool en aardappels in de pan. Strooi de geraspte kaas erover. Laat het geheel op laag vuur een paar minuten koken tot de onderkant stevig begint te worden.
    • 5
      Verwarm de oven voor op 180°C. Plaats de koekenpan in de oven en bak de frittata 10 tot 15 minuten, tot de bovenkant stevig en goudbruin is.
    • 6
      Haal de frittata uit de oven, laat het een paar minuten afkoelen en snijd het in porties. Serveer eventueel met een frisse (kool) salade of brood.
    • 7
      Tip: Zorg ervoor dat je een grote ovenbestendige koekenpan gebruikt om alles goed te kunnen mengen. Voeg eventueel extra groenten, champignons of kruiden toe voor meer smaakvariatie.

Een frittata is een Italiaans eiergerecht dat vergelijkbaar is met een omelet of een quiche, maar zonder korst. Het bestaat uit eieren die gemengd worden met diverse ingrediënten zoals groenten, vlees, kaas en kruiden. In tegenstelling tot een omelet, waar de vulling over het algemeen op het ei wordt gelegd en het geheel dubbelgevouwen wordt, wordt bij een frittata de vulling gemengd met de geklopte eieren en vervolgens gebakken.

De bereidingswijze van een frittata varieert. Traditioneel wordt het eerst aan één kant gebakken op het fornuis en vervolgens onder de grill of in de oven afgemaakt om de bovenkant te garen en een goudbruine kleur te geven. Dit geeft de frittata een kenmerkende stevige textuur.

De oorsprong van de frittata ligt in Italië. Het woord 'frittata' is afgeleid van het Italiaanse werkwoord 'friggere', wat 'bakken' betekent. Het gerecht ontstond als een eenvoudige en praktische manier om restjes te gebruiken.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten