Gado Gado: koud groentegerecht met ei, taugé en pindasaus

Het woordje “gado” betekent mixen, en dat is precies wat dit gerecht is: een lekkere mix van vers en gekookt spul zoals snijbonen, taugé, spinazie, komkommer, en voor de liefhebbers ook gekookte eitjes, tofu, en tempeh.
Ingrediënten
- Snijbonen150 g
- Tauge100 g
- Middelgrote Aardappel1 stuks
- Tofu
- Ei2 stuks
- Komkommer1 stuks
- Wortel1 stuks
- Ongezouten pinda's150 g
- Knoflook2 teentje
- Tamarinde Pasta1 theelepel
- Sojasaus
- Bruine Suiker1 theelepel
- Sambal Oelek1 theelepel
- Kokosmelk200 ml
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Kook de snijbonen en wortel in licht gezouten water tot ze beetgaar zijn. Blancheer de taugé kort, zo’n minuutje. Kook de aardappelblokjes tot ze zacht zijn, ongeveer 10-15 minuten. Bak de tofu in wat olie tot ze mooi goudbruin zijn.
- 2Maal de pinda’s tot een fijne pasta. Fruit de knoflook licht in een beetje olie. Voeg de pindapasta, gefruite knoflook, tamarinde, sojasaus, suiker en sambal toe aan een pan. Meng alles goed door elkaar. Voeg beetje bij beetje de kokosmelk toe tot de saus de gewenste dikte heeft. Laat het geheel zachtjes koken zodat de smaken goed kunnen mengen. Breng op smaak met zout.
- 3Rangschik de gekookte groenten, tofu en eieren op een bord of in een grote schaal. Serveer de pindasaus er warm of koud bij, naar eigen voorkeur.
- 4De pindasaus kun je prima van tevoren bereiden en opwarmen wanneer je gaat eten. Heerlijk met een portie gekookte rijst of lontong.
Dit Gado Gado recept is eigenlijk een soort Indonesische mix-up van allerlei groenten met een dikke pindasaus eroverheen. Het woordje “gado” betekent mixen, en dat is precies wat dit gerecht is: een lekkere mix van vers en gekookt spul zoals snijbonen, taugé, spinazie, komkommer, en voor de liefhebbers ook gekookte eitjes, tofu, en tempeh.
De clou van een goede Gado Gado zit ‘m in de pindasaus. Die maak je met gemalen pinda’s of pindakaas en daar voeg je lekkere dingen aan toe zoals knoflook, tamarinde, een beetje palmsuiker, chilipeper en af en toe wat limoensap of kokosmelk voor de smeuïgheid. Je kan natuurlijk ook een kant en klare pindasaus gebruiken.
Je kunt Gado Gado eten als hoofdgerecht, als bijgerecht, en in Indonesië is het zelfs populair streetfood. Elke regio heeft z’n eigen versie, dus je kunt eindeloos variëren. Het leuke is al die verschillende smaken en texturen in één gerecht: knapperige groenten, zachte tofu, en de saus die zowel zoet als pittig kan zijn.
