Soep
15 min
120 min

Gazpacho, het ideale tussengerecht

Gazpacho is een koude soep die zijn oorsprong vindt in het zonnige Zuid-Spanje, met name in Andalusië. Deze verfrissende soep is een mengsel van rauwe groenten, meestal tomaat, komkommer, paprika, ui en knoflook.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • rijpe tomaten, grof gehakt
      kg
    • komkommer, geschild en grof gehakt
      stuks
    • groene paprika, grof gehakt
      stuks
    • kleine rode ui, grof gehakt
      stuks
    • knoflook, gepeld
      teentje
    • extra vergine olijfolie
      50 ml
    • rode wijnazijn
      eetlepel
    • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
    • koud water
      500 ml
    • enkele druppels tabasco of een andere hete saus (optioneel)
    • basilicum, blokjes komkommer, paprika, en/of croutons (voor de garnering)

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Doe de gehakte tomaten, komkommer, groene paprika, rode ui en knoflook in een grote kom of blender.
    • 2
      Voeg de olijfolie, rode wijnazijn, zout, peper en optioneel de tabasco toe. Meng alles tot een gladde massa met een staafmixer of in de blender. Dit duurt ongeveer 2-3 minuten.
    • 3
      Voeg koud water toe om de gazpacho iets te verdunnen. Proef en pas de kruiding aan indien nodig. Het moet een rijke, maar frisse smaak hebben.
    • 4
      Zet de gazpacho minimaal 2 uur in de koelkast om goed koud te worden en de smaken te laten mengen.
    • 5
      Serveer de gazpacho koud, gegarneerd met blokjes komkommer, paprika, en/of croutons voor wat extra textuur.

Gazpacho is een koude soep die zijn oorsprong vindt in het zonnige Zuid-Spanje, met name in Andalusië. Deze verfrissende soep is een mengsel van rauwe groenten, meestal tomaat, komkommer, paprika, ui en knoflook. Het gerecht is een perfecte representatie van de Mediterraanse keuken: eenvoudig, gezond en vol van smaak. Hier is een eenvoudig recept voor gazpacho met komkommer voor 4 personen wat je heel goed als voorafje of tussengerecht kan maken voor o.a. je kerstdiner.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten