Groente
20 min
30 min

Geen shakshuka maar şakşuka

In de Turkse en Ottomaanse keuken is "şakşuka" een gerecht dat verschilt van de Shakshuka uit de Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse versies. Het is een stoofschotel van aubergines en andere groenten, zoals paprika en tomaten,
Scroll direct naar recept
Deel dit recept met je vrienden:

In de Turkse en Ottomaanse keuken is "şakşuka" (uitgesproken als 'shahk-shoo-kah') een gerecht dat verschilt van de Shakshuka uit de Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse versies. Het is een stoofschotel van aubergines en andere groenten, zoals paprika en tomaten, maar bevat meestal geen eieren. In deze versie voegen we gehakt en basilicum toe voor extra smaak. Je kan natuurlijk desgewenst altijd de eieren nog toevoegen.

Deze versie van Ottomaanse şakşuka is rijk aan smaken en texturen, en de toevoeging van mozzarella maakt het extra smeuïg en heerlijk.

Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • olijfolie
      eetlepel
    • ui, gesnipperd
      stuks
    • knoflook, fijngesneden
      teentje
    • rundergehakt
      300 g
    • grote aubergine, in blokjes gesneden
      stuks
    • rode paprika, in blokjes gesneden
      stuks
    • blik tomatenblokjes (400 gram)
      stuks
    • komijnpoeder
      theelepel
    • paprikapoeder
      theelepel
    • Zout en peper naar smaak
    • Handvol verse basilicumblaadjes, fijngesneden
    • bol mozzarella (ongeveer 125 gram), in plakjes of kleine blokjes gesneden
      stuks

    Aan de slag

    • 1
      Snijd de ui, hak de knoflook fijn, en snijd de aubergine en rode paprika in blokjes. Hak de basilicumblaadjes fijn. Snijd de bol mozzarella in plakjes of kleine blokjes.
    • 2
      Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en fruit deze tot hij zacht is. Voeg vervolgens de fijngesneden knoflook toe en bak deze kort mee.
    • 3
      Voeg het rundergehakt toe aan de pan en bak het tot het bijna bruin is, terwijl je het vlees in kleinere stukken breekt met een spatel.
    • 4
      Voeg de blokjes aubergine en rode paprika toe en sauteer ze tot ze beginnen te verzachten.
    • 5
      Voeg het blik tomatenblokjes toe, samen met het komijnpoeder, het paprikapoeder, en zout en peper naar smaak. Roer alles goed door elkaar.
    • 6
      Dek de pan af en laat het mengsel ongeveer 20 minuten sudderen op laag vuur, of tot de groenten volledig gaar zijn
    • 7
      Verdeel de plakjes of blokjes mozzarella gelijkmatig over het mengsel in de pan.
    • 8
      Voeg de fijngesneden basilicum toe bovenop de mozzarella. Dek de pan af en laat nog ongeveer 5 minuten sudderen, of tot de mozzarella volledig gesmolten is.
    • 9
      Proef het gerecht en voeg indien nodig meer zout en peper toe. Serveer de şakşuka warm, eventueel met een stuk plat brood zoals pide of lavash.

Gerelateerde producten in onze shop

  • Rundergehakt

    3,
    25
    per 250 gram
    13,00 per kilo
    Tijdelijk uitverkocht

Onze partner

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

Koksland.nl is een initiatief van Peter Eemsing en Christa Dreef. In het dagelijks leven runt Peter een recepten website en webshop met kook benodigdheden. Hun passie voor eten sluit perfect aan bij de missie van EerlijkEten
2024 © Eerlijk Eten