Afdrukken
Geen shakshuka maar şakşuka
In de Turkse en Ottomaanse keuken is "şakşuka" (uitgesproken als 'shahk-shoo-kah') een gerecht dat verschilt van de Shakshuka uit de Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse versies. Het is een stoofschotel van aubergines en andere groenten, zoals paprika en tomaten, maar bevat meestal geen eieren. In deze versie voegen we gehakt en basilicum toe voor extra smaak. Je kan natuurlijk desgewenst altijd de eieren nog toevoegen.
Deze versie van Ottomaanse şakşuka is rijk aan smaken en texturen, en de toevoeging van mozzarella maakt het extra smeuïg en heerlijk.
Onze partner
EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl
Koksland.nl is een initiatief van Peter Eemsing en Christa Dreef. In het dagelijks leven runt Peter een recepten website en webshop met kook benodigdheden. Hun passie voor eten sluit perfect aan bij de missie van EerlijkEten
Personen
-
+
Ingrediënten
- olijfolie2 eetlepel
- ui, gesnipperd1 stuks
- knoflook, fijngesneden2 teentje
- rundergehakt300 g
- grote aubergine, in blokjes gesneden1 stuks
- rode paprika, in blokjes gesneden1 stuks
- blik tomatenblokjes (400 gram)1 stuks
- komijnpoeder1 theelepel
- paprikapoeder1 theelepel
- Zout en peper naar smaak
- Handvol verse basilicumblaadjes, fijngesneden
- bol mozzarella (ongeveer 125 gram), in plakjes of kleine blokjes gesneden1 stuks
Aan de slag
- 1Snijd de ui, hak de knoflook fijn, en snijd de aubergine en rode paprika in blokjes. Hak de basilicumblaadjes fijn. Snijd de bol mozzarella in plakjes of kleine blokjes.
- 2Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en fruit deze tot hij zacht is. Voeg vervolgens de fijngesneden knoflook toe en bak deze kort mee.
- 3Voeg het rundergehakt toe aan de pan en bak het tot het bijna bruin is, terwijl je het vlees in kleinere stukken breekt met een spatel.
- 4Voeg de blokjes aubergine en rode paprika toe en sauteer ze tot ze beginnen te verzachten.
- 5Voeg het blik tomatenblokjes toe, samen met het komijnpoeder, het paprikapoeder, en zout en peper naar smaak. Roer alles goed door elkaar.
- 6Dek de pan af en laat het mengsel ongeveer 20 minuten sudderen op laag vuur, of tot de groenten volledig gaar zijn
- 7Verdeel de plakjes of blokjes mozzarella gelijkmatig over het mengsel in de pan.
- 8Voeg de fijngesneden basilicum toe bovenop de mozzarella. Dek de pan af en laat nog ongeveer 5 minuten sudderen, of tot de mozzarella volledig gesmolten is.
- 9Proef het gerecht en voeg indien nodig meer zout en peper toe. Serveer de şakşuka warm, eventueel met een stuk plat brood zoals pide of lavash.
Gerelateerde producten in onze shop
Onze partner
EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl
Koksland.nl is een initiatief van Peter Eemsing en Christa Dreef. In het dagelijks leven runt Peter een recepten website en webshop met kook benodigdheden. Hun passie voor eten sluit perfect aan bij de missie van EerlijkEten