Personen
-
+
Ingrediënten
- fijn polentameel250 g
- groentebouillon800 ml
- zout, naar smaak
- plantaardige olie, voor het frituren (ongeveer 1 liter, afhankelijk van de grootte van uw frituurpan)
- verse rozemarijntakjes (ongeveer 8-12 takjes)
- parmezaanse kaas, voor garnering 9optioneel)50 g
- zelfgemaakte dipsausjes als aioli, tomatensaus, pesto of romesco.
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Breng het water of de groentebouillon aan de kook in een grote pan. Voeg een snufje zout toe. Voeg het polentameel langzaam toe terwijl je constant roert. Kook de polenta op laag vuur, terwijl je regelmatig roert, tot het mengsel dik en romig is, dit duurt ongeveer 20-25 minuten
- 2Spreid de gekookte polenta uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van ongeveer 1,5 cm. Laat het afkoelen op kamertemperatuur en plaats het dan in de koelkast om volledig stevig te worden, dit duurt ongeveer 2 uur. Als je haast hebt, kun je de polenta in de vriezer plaatsen voor ongeveer 30 minuten.
- 3Snijd de afgekoelde en gestolde polenta in reepjes of frietvormen.
- 4Was de rozemarijntakjes en dep ze droog.
- 5Verhit de olie in een diepe frituurpan of grote pan tot ongeveer 180°C. Frituur de polentarepen in porties tot ze goudbruin en krokant zijn, dit duurt ongeveer 3-4 minuten per portie. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Frituur vervolgens de rozemarijntakjes kort in de hete olie, wat meestal slechts enkele seconden duurt.
- 6Serveer de gefrituurde polenta op een schaal en garneer met de gefrituurde rozemarijntakjes. Bestrooi eventueel met Parmezaanse kaas voor extra smaak
Gefrituurde polenta met rozemarijn is een lekker en makkelijk gerecht. Lekker met een 'vegetarische' of normale hamburger of pittig Italiaans saucijzen worstje.
De standaardverhouding voor het koken van polenta is meestal 4 delen vloeistof op 1 deel polenta. Deze verhouding zorgt ervoor dat de polenta volledig gaar wordt en een romige textuur krijgt.
