Ei
10 min
20 min

Gegratineerde prei omelet

Deze omelet met prei, ui en een vleugje pit van de pardón pepertjes maak je in een half uurtje klaar en is de perfecte manier om je dag te beginnen.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • preien, gewassen en in dunne ringen gesneden
      stuks
    • ui, fijngehakt
      stuks
    • fijngesneden pepertje voor de pit (optioneel)
      stuks
    • eieren
      stuks
    • melk
      125 ml
    • geraspte kaas (bijvoorbeeld Gruyère, Emmentaler of cheddar)
      200 g
    • boter
      eetlepel
    • zout en peper naar smaak
    • olijfolie voor het bakken

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
    • 2
      Verhit een eetlepel olijfolie in een grote ovenvaste koekenpan (bij voorkeur een koekenpan met een metalen of ovenbestendig handvat) op middelhoog vuur.
    • 3
      Voeg de fijngehakte ui toe aan de pan en bak deze glazig, ongeveer 2-3 minuten.
    • 4
      Voeg de dun gesneden prei en eventueel je pepertje toe aan de ui en bak deze samen gedurende 5-7 minuten, of tot de prei zacht is geworden en lichtbruin begint te worden. Roer af en toe om.
    • 5
      Terwijl de prei en ui bakken, klop je de 8 eieren in een kom. Voeg de melk toe en klop het mengsel tot het goed gecombineerd is. Breng op smaak met zout en peper naar eigen voorkeur.
    • 6
      Zodra de prei en ui gaar zijn, voeg je de 4 eetlepels boter toe aan de pan en laat je deze smelten. Zorg ervoor dat de boter gelijkmatig over de bodem van de pan wordt verdeeld zodat je omelet niet gaat aanbranden.
    • 7
      Giet het eiermengsel over de prei en ui in de pan. Roer voorzichtig om de ingrediënten gelijkmatig te verdelen.
    • 8
      Laat de omelet op middelhoog vuur bakken gedurende 4-5 minuten, of tot de randen beginnen te stollen.
    • 9
      Bestrooi de bovenkant van de omelet met de geraspte kaas. Plaats je pan in de voorverwarmde oven en laat de omelet gedurende 10-12 minuten bakken, of tot de bovenkant goudbruin en lichtjes gerezen is.
    • 10
      Haal de gegratineerde prei omelet uit de oven en laat deze even rusten voordat je hem aansnijdt. Snijd de omelet in 4-8 punten en serveer warm.

Stel je een zondagochtend voor, waar de geur van prei, ui en peper in de lucht hangt. Het is op zo'n ochtend dat je dierbaren wil verwennen met een verrukkelijk ontbijt of lunch. Deze omelet met prei, ui en een vleugje pit van de pardón pepertjes maak je in een half uurtje klaar en is de perfecte manier om je dag te beginnen.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten