Gegrilde Beef Kebab met aardappelen
Ingrediënten
- Runderhaaspuntjes500 g
- Knoflookbol, fijngehakt0.5 stuks
- Rode ui, in ringen1 stuks
- Grote aardappelen4 stuks
- Trostomaat4 stuks
- Olijfolie2 eetlepel
- Zout, naar smaak
- Peper, naar smaak
- Rozemarijn
- Houten spies, voorgeweekt in water
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Begin met de marinade voor de runderhaaspuntjes. Meng in een kom de gehakte knoflook, olijfolie, rozemarijn, zout en peper. Voeg de runderhaaspuntjes toe en zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn met de marinade. Laat dit minstens 60 minuten intrekken.
- 2Terwijl de runderhaaspuntjes marineren, bereid je de groenten en aardappelen voor. Was de aardappelen grondig en snijd ze in hapklare stukken. Doe de aardappelen in een pan met water en breng ze aan de kook. Kook de aardappelen tot ze net gaar zijn, maar nog steeds stevig. Giet de aardappelen af en laat ze afkoelen.
- 3Verwarm je grill, oven of bbq etc alvast voor.
- 4Rijg de gemarineerde runderhaaspuntjes aan de voorgeweekte spiesen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de stukjes vlees, zodat ze gelijkmatig kunnen garen. Lees ook de tip!
- 5Plaats de spiesen, de halve knoflook bol, de ui-ringen, trostomaatjes en de gekookte aardappelen op de grill. Bestrijk de groenten, tomaatjes en aardappelen met een beetje olie en bestrooi ze met zout en peper.
- 6Grill de kebabs, knoflook, ui en aardappelen tot ze goed gekarameliseerd en gaar zijn. Draai ze regelmatig om een gelijkmatige garing te waarborgen. Dit kan ongeveer 7-10 minuten duren, afhankelijk van de hitte van je grill.
- 7Als alles gaar en mooi gegrild is, haal je de items van de grill en laat je ze een paar minuten rusten voordat je ze serveert.
- 8Serveer je runderhaas kebab met de gegrilde knoflook (knijp de zachte, gegrilde knoflook uit de schil), gegrilde ui en gegrilde aardappelen. Een lekkere zelfgemaakte knoflook saus kan je ook op onze website vinden.
Kebab is een gerecht wat oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Het woord "kebab" zelf is Perzisch en betekent letterlijk "geroosterd vlees".
Traditioneel wordt kebab gemaakt door stukjes vlees aan een spies te rijgen en deze boven een vuur te grillen of te roosteren. Lamsvlees is het meest voorkomende vlees dat gebruikt wordt, maar afhankelijk van de regio worden ook andere soorten vlees zoals rund, kip en vis gebruikt. Wij maken hem dit keer met heerlijke runderhaas puntjes.
Je hebt de Turkse shish kebab, waarbij het vlees aan een spies wordt geregen en gegrild. Maar er zijn ook andere variëteiten, zoals de Griekse souvlaki, de Midden-Oosterse shawarma - waarbij het vlees aan een draaiende spies wordt geroosterd en vervolgens in dunne plakjes wordt gesneden - en de Indiase seekh kebab, waarbij het vlees wordt gekruid, op een spies wordt geregen en vervolgens geroosterd.
Wat ik zo geweldig vind aan kebabs, als je op vakantie bent, zie je het bijna overal als straatvoedsel, vaak geserveerd in een plat broodje met sauzen en groenten. Bij het grillen van deze kebabs, die je trouwens ook heel makkelijk in een oven, pan, bbq of contactgrill kan maken, waan ik me bij het vrijkomen van de geur, even terug in het midden-oosten.
Tip:
Runderhaas is een zeer mals stuk vlees en kan op verschillende manieren worden bereid, afhankelijk van hoe je het vlees wilt hebben (van rood tot goed doorbakken). De kerntemperatuur die je nastreeft, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Hier zijn enkele richtlijnen:
Rauw/Rood (Rare): Een kerntemperatuur van ongeveer 48-52°C
Medium Rare: Een kerntemperatuur van ongeveer 55-60°C
Medium: Een kerntemperatuur van ongeveer 60-65°C
Medium Well: Een kerntemperatuur van ongeveer 65-70°C
Goed Doorbakken (Well Done): Een kerntemperatuur van ongeveer 70-75°C
Houd er rekening mee dat vlees nog even door gaart nadat het van het vuur is gehaald, dus het kan handig zijn om het vlees van het vuur te halen wanneer het een paar graden onder de gewenste kerntemperatuur is.
