Eend
10 min
30 min

Gegrilde eendenborst met aardappeltjes en cranberrysaus

Gegrilde eendenborst, aardappel wedges met een zoet-zure cranberry saus is een heerlijk diner voor twee. Het is even werk maar dan heb je ook een heerlijke maaltijd.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Gebakken Aardappel Wedges

    Ingrediënten

    • Middelgrote aardappelen
      stuks
    • Olijfolie
      eetlepel
    • Zout naar smaak
    • Versgemalen zwarte peper
    • Paprikapoeder
    • Verse kruiden (rozemarijn of tijm), fijngehakt

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Verwarm de oven voor op 200°C.
    • 2
      Snijd de aardappelen in wedges en plaats ze in een grote kom.
    • 3
      Voeg de olijfolie, zout, peper, paprikapoeder en fijngehakte kruiden toe. Meng goed zodat alle wedges gelijkmatig bedekt zijn.
    • 4
      Leg de aardappel wedges op een bakplaat bekleed met bakpapier en zorg ervoor dat ze niet over elkaar liggen voor een gelijkmatige garing.
    • 5
      Bak de wedges 25-30 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en krokant zijn. Halverwege kun je ze omdraaien.
  • Cranberry Saus

    Ingrediënten

    • Cranberry's
      200 g
    • Suiker
      100 g
    • Sinaasappelsap
      120 ml
    • Snufje zout
    • Snufje Kaneel

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Doe de cranberry's, suiker, sinaasappelsap, zout en kaneel in een sauspan.
    • 2
      Breng aan de kook en laat het geheel vervolgens op een lager vuur sudderen voor ongeveer 10-15 minuten, tot de cranberry's openbarsten en de saus dikker wordt.
    • 3
      Haal van het vuur en laat afkoelen. De saus zal nog verder indikken als het afkoelt.
  • Gegrilde Eendenborst

    Ingrediënten

    • Eendenborsten
      stuks
    • Zout en versgemalen zwarte peper
    • Verse kruiden (rozemarijn of tijm) voor garnering

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Maak de grill heet en bereid de eendenborsten voor door op de vetzijde een ruitpatroon in te snijden zonder het vlees te raken.
    • 2
      Bestrooi de eendenborsten met zout en peper en wrijf even goed in je ruitpatroon.
    • 3
      Plaats de eendenborsten met de vetkant naar beneden op de grill en laat ze ongeveer 5-6 minuten grillen tot het vet krokant is.
    • 4
      Draai ze om en grill de andere kant voor 4-5 minuten, afhankelijk van de gewenste gaarheid. Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur te controleren. (Medium-rare: 57°C / Medium: 62°C)
    • 5
      Laat de eendenborsten na het grillen 5 minuten rusten alvorens ze aan te snijden.
    • 6
      Leg de gebakken aardappel wedges op een bord.
    • 7
      Snijd de eendenborst in plakjes en schik deze naast de aardappelen.
    • 8
      Schep wat cranberry saus over of naast de eendenborst.
    • 9
      Garneer eventueel met extra verse kruiden.

Gegrilde eendenborst, aardappel wedges met  een zoet-zure cranberry saus is een heerlijk diner voor twee. Het is even werk maar dan heb je ook een heerlijke maaltijd. Het lastige van de eendenborst is dat hij vrij snel te droog gaat worden als je hem klaar maakt, hou dus goed de kerntemperatuur van de eend in de gaten.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten