Vis
15 min
20 min

Gegrilde kabeljauwfilet op een bedje van aardappelpuree met een frisse citroen-kappertjessaus

In dit gerecht voegt de citroen een frisse zuurheid toe die de smaak van kabeljauw verbetert. De kappertjes brengen een zoute en lichtzure smaak aan deze milde vis.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Kabeljauwfilets
      stuks
    • Olijfolie
    • Zout en versgemalen zwarte peper
    • Geraspte citroenschil
      theelepel
    • Verse kruiden (zoals dille of peterselie), fijngehakt
    • Grote aardappelen, geschild en in blokjes
      stuks
    • Melk
      eetlepel
    • Boter
      eetlepel
    • Tomaten, gehalveerd in kwarten
    • Citroenrasp
      theelepel
    • Sjalot, fijngesnipperd
      stuks
    • Kappertjes, afgespoeld
      eetlepel
    • Droge witte wijn
      60 ml
    • Visbouillon of kippenbouillon
      120 ml

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Bestrijk de kabeljauwfilets met olijfolie en breng op smaak met zout, peper en geraspte citroenschil.
    • 2
      Grill de kabeljauw op een voorverwarmde grill of grillpan, ongeveer 3-4 minuten per kant, afhankelijk van de dikte, of tot de vis gemakkelijk vlokken vormt.
    • 3
      Kook de aardappelblokjes in gezouten water tot ze zacht zijn.
    • 4
      Giet af en voeg melk en boter toe. Pureer tot een gladde massa en breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
    • 5
      Meng de cherrytomaten met olijfolie, zout en peper.
    • 6
      Grill ze naast de kabeljauw tot ze zacht zijn.
    • 7
      Sauteer de sjalot in een beetje olijfolie tot zacht.
    • 8
      Voeg citroensap, citroenrasp en witte wijn toe en reduceer tot ongeveer de helft.
    • 9
      Voeg de bouillon toe en reduceer tot een sausconsistentie.
    • 10
      Voeg de kappertjes en peterselie toe en haal van het vuur.
    • 11
      Roer de koude boterblokjes erdoor tot de saus glanzend en enigszins verdikt is. Breng op smaak met zout en peper.
    • 12
      Schep een bedje van aardappelpuree op elk bord.
    • 13
      Leg een kabeljauwfilet op de puree.
    • 14
      Schep de gegrilde tomaten naast de vis.
    • 15
      Lepel de citroen-kappertjessaus over of naast de kabeljauw.

In dit gerecht voegt de citroen een frisse zuurheid toe die de smaak van kabeljauw verbetert. De kappertjes brengen een zoute en lichtzure smaak aan deze milde vis. Traditioneel gebruikt in de mediterrane keuken, zijn deze ingrediënten geliefd voor hun vermogen om 'vissige' smaken te neutraliseren en een smaakbalans te bieden die zowel vertrouwd als verfijnd is. Dit recept is gemaakt voor twee personen.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten