Kip
10 min
35 min

Geroerbakte spruitjes met krieltjes, spek en een kippenpootje

Spruitjes zijn de schrik van de meeste kinderen, maar ook veel volwassenen houden er niet zo van. Dat is jammer want er zitten in spruitjes meer Vitamine C dan sinaasappels en ze zitten vol met B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • spruitjes
      500 g
    • spekblokjes
      200 g
    • krieltjes in de schil
      400 g
    • kippenpoten

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Kruid je poten met peper en zout of gewoon met kipkruiden.
    • 2
      Bak de kippenpoten in de koekenpan, circa 35 minuten. Draai ze regelmatig.
    • 3
      Kook de spruiten maximaal 9 minuten.
    • 4
      Stoom de krieltjes beetgaar in ongeveer 10-12 minuten.
    • 5
      Bak ondertussen je spekblokjes wat uit in een koekenpan of wok op een gemiddeld vuur. Dus niet te hoog want dan gaat je spek verbranden!
    • 6
      Is je spek lekker aan het uitbakken dan voeg je je aardappeltjes en spruitjes toe en roerbak deze nog 3-4 minuten mee.
    • 7
      Serveer in een voorverwarmde schaal en eet smakelijk. Ik doe er vaak nog een klontje gezouten roomboter overheen, lekker bij de krieltjes.

Spruitjes zijn de schrik van de meeste kinderen, maar ook veel volwassenen houden er niet zo van. Maar de hedendaagse spruitjes smaken minder uitgesproken dan vroeger, dus lustte je ze als kind niet eet je ze nu ook vaak niet. Dat is jammer want er zitten in spruitjes meer Vitamine C dan sinaasappels en ze zitten vol met B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Spruitjes zijn weer volop beschikbaar en niet duur.

Veel mensen koken spruitjes kapot, daardoor krijg je die typische zwavelgeur waardoor veel mensen ze niet lekker vinden.

Ik stoom vaak de spruitjes 6-7 minuten en ga ze erna nog even roerbakken. Voor kinderen kan je ze 6-7 minuten koken met een beetje gembersiroop, dan zijn ze wat zoeter.

Als je de spruitjes alleen gaat koken moet je ze nooit langer dan 9 minuten koken, want na 10 minuten laten de meeste spruitjes de typische zwavelgeur los.

Door ze te stomen kan je ze tegelijk bereiden met je krieltjes en door ze daarna nog even te roerbakken in de pan met je blokjes spek krijgen de spruitjes en krieltjes een heerlijke smaak. Lekker afmaken met ‘gezouten’ boter en mooi opdienen maakt het een heerlijk gerecht. Schil je krieltjes niet, het is veel lekkerder en gezonder om deze gewoon in de schil mee te stomen!

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten