Geroerbakte spruitjes met krieltjes, spek en een kippenpootje
Spruitjes zijn de schrik van de meeste kinderen, maar ook veel volwassenen houden er niet zo van. Maar de hedendaagse spruitjes smaken minder uitgesproken dan vroeger, dus lustte je ze als kind niet eet je ze nu ook vaak niet. Dat is jammer want er zitten in spruitjes meer Vitamine C dan sinaasappels en ze zitten vol met B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Spruitjes zijn weer volop beschikbaar en niet duur.
Veel mensen koken spruitjes kapot, daardoor krijg je die typische zwavelgeur waardoor veel mensen ze niet lekker vinden.
Ik stoom vaak de spruitjes 6-7 minuten en ga ze erna nog even roerbakken. Voor kinderen kan je ze 6-7 minuten koken met een beetje gembersiroop, dan zijn ze wat zoeter.
Als je de spruitjes alleen gaat koken moet je ze nooit langer dan 9 minuten koken, want na 10 minuten laten de meeste spruitjes de typische zwavelgeur los.
Door ze te stomen kan je ze tegelijk bereiden met je krieltjes en door ze daarna nog even te roerbakken in de pan met je blokjes spek krijgen de spruitjes en krieltjes een heerlijke smaak. Lekker afmaken met ‘gezouten’ boter en mooi opdienen maakt het een heerlijk gerecht. Schil je krieltjes niet, het is veel lekkerder en gezonder om deze gewoon in de schil mee te stomen!
Probeer ook
Knapperige tartines met radijs
De charme van de tartine ligt in de combinatie van eenvoudig, goed brood met verse, kwalitatieve toppings. Deze gerechten worden vaak geserveerd als een licht ontbijt, potluck, lunch of zelfs als onderdeel van een elegante brunch
Onze partner
EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl
Ingrediënten
- spruitjes500 g
- spekblokjes200 g
- krieltjes in de schil400 g
- kippenpoten
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Kruid je poten met peper en zout of gewoon met kipkruiden.
- 2Bak de kippenpoten in de koekenpan, circa 35 minuten. Draai ze regelmatig.
- 3Kook de spruiten maximaal 9 minuten.
- 4Stoom de krieltjes beetgaar in ongeveer 10-12 minuten.
- 5Bak ondertussen je spekblokjes wat uit in een koekenpan of wok op een gemiddeld vuur. Dus niet te hoog want dan gaat je spek verbranden!
- 6Is je spek lekker aan het uitbakken dan voeg je je aardappeltjes en spruitjes toe en roerbak deze nog 3-4 minuten mee.
- 7Serveer in een voorverwarmde schaal en eet smakelijk. Ik doe er vaak nog een klontje gezouten roomboter overheen, lekker bij de krieltjes.
Probeer ook
Knapperige tartines met radijs
De charme van de tartine ligt in de combinatie van eenvoudig, goed brood met verse, kwalitatieve toppings. Deze gerechten worden vaak geserveerd als een licht ontbijt, potluck, lunch of zelfs als onderdeel van een elegante brunch