Schorseneren
20 min
30 min

Geroosterde Schorseneren

Schorseneer is een langwerpige, donkere wortel die als groente gegeten wordt. Ze wordt ook wel keukenmeidenverdriet, huisvrouwenleed, winterasperge, armeluisasperge, of winterstaaf genoemd.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • schorseneren
      500 g
    • olijfolie
      eetlepel
    • verse tijm, fijngehakt
      theelepel
    • schil en sap van 1 limoen
    • zout en zwarte peper naar smaak
    • honing
      eetlepel
    • dijonmosterd
      eetlepel
    • knoflook, fijngehakt
      teentje

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de schorseneren en snijd ze in stukken van ongeveer 5 cm.
    • 2
      In een kom, meng de olijfolie, tijm, limoenschil, limoensap, zout en peper. Voeg de schorseneren toe en meng goed.
    • 3
      Verspreid de schorseneren op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze in de oven voor ongeveer 25-30 minuten, of tot ze goudbruin en zacht zijn.
    • 4
      Meng ondertussen honing, Dijonmosterd en knoflook in een kleine kom.
    • 5
      Haal de schorseneren uit de oven en besprenkel ze met de saus. Serveer warm.
  • Ingrediënten

    • schorseneren
      500 g
    • olijfolie
      eetlepel
    • verse tijm, fijngehakt
      theelepel
    • schil en sap van 1 limoen
    • zout en zwarte peper naar smaak
    • honing
      eetlepel
    • dijonmosterd
      eetlepel
    • knoflook, fijngehakt
      teentje

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Schil de schorseneren en snijd ze in stukken van ongeveer 5 cm.
    • 2
      In een kom, meng de olijfolie, tijm, limoenschil, limoensap, zout en peper. Voeg de schorseneren toe en meng goed.
    • 3
      Plaats de schorseneren in de airfryer mand. Rooster ze op 180°C voor ongeveer 15-20 minuten, of tot ze goudbruin en zacht zijn. Schud ze halverwege de kooktijd.
    • 4
      Meng ondertussen honing, Dijonmosterd en knoflook in een kleine kom.
    • 5
      Haal de schorseneren uit de airfryer en besprenkel ze met de saus. Serveer warm.

Schorseneer is een langwerpige, donkere wortel die als groente gegeten wordt. Ze wordt ook wel keukenmeidenverdriet, huisvrouwenleed, winterasperge, armeluisasperge, of winterstaaf genoemd. Het schoonmaken van schorseneren is een behoorlijk karwei. Tijdens het schillen komen zogenaamde melksappen vrij die erg kleverig zijn, waardoor het schillen als lastig wordt ervaren met vaak verkleurde handen tot gevolg. Aan te raden is dan ook de schorseneren met keukenhandschoenen aan of onder water te schillen. Je kan dit gerecht in de oven of in je Airfryer maken.

Probeer de schorseneren gelijkmatig te snijden voor een uniforme garing.

Je kunt variëren met kruiden, zoals rozemarijn of peterselie, voor een andere smaak.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten