Spruiten
10 min
30 min

Geroosterde spruitjes met spek

Geroosterde spruitjes met spek is een heerlijk bijgerecht dat eenvoudig en snel te maken is en zit bomvol smaak. Dit gerecht combineert de aardse smaken van de spruitjes met de rokerige en zoute smaak van het spek.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
      400 g
    • spekblokjes
      100 g
    • olijfolie
      eetlepel
    • zout en peper naar smaak
    • knoflook (optioneel)
      teentje
    • balsamicoazijn of citroensap voor een zure toets (optioneel)

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Verwarm de oven voor op 200°C (400°F).
    • 2
      Maak de spruitjes schoon door de buitenste blaadjes te verwijderen en snijd de grote spruitjes doormidden zodat ze allemaal ongeveer even groot zijn. Dit zorgt voor een gelijkmatige garing.
    • 3
      Bak de spekblokjes in een pan op middelhoog vuur tot ze krokant zijn, ongeveer 5-7 minuten. Haal het spek uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier, maar bewaar het vet.
    • 4
      Doe de spruitjes in een grote mengkom. Voeg de olijfolie, zout, peper en optioneel de fijngehakte knoflook toe. Meng dit goed zodat alle spruitjes bedekt zijn met de olie en kruiden.
    • 5
      Verdeel de spruitjes over een bakplaat bekleed met bakpapier. Rooster ze in de voorverwarmde oven voor 20-25 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn aan de randen. Schud ze halverwege de kooktijd even om voor een gelijkmatige bruining.
    • 6
      Haal de spruitjes uit de oven en besprenkel ze eventueel met een scheutje balsamicoazijn of citroensap voor wat extra smaak. Strooi het uitgebakken spek erover.
    • 7
      Serveer de geroosterde spruitjes warm uit de oven, perfect als bijgerecht bij een stuk vlees of vis.

Geroosterde spruitjes met spek is een heerlijk bijgerecht dat eenvoudig en snel te maken is en zit bomvol smaak. Dit gerecht combineert de aardse smaken van de spruitjes met de rokerige en zoute smaak van het spek, en is een eenvoudige manier om deze winterse groente om te toveren tot iets speciaals

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten