Personen
-
+
Ingrediënten
- spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd400 g
- spekblokjes100 g
- olijfolie2 eetlepel
- zout en peper naar smaak
- knoflook (optioneel)1 teentje
- balsamicoazijn of citroensap voor een zure toets (optioneel)
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Verwarm de oven voor op 200°C (400°F).
- 2Maak de spruitjes schoon door de buitenste blaadjes te verwijderen en snijd de grote spruitjes doormidden zodat ze allemaal ongeveer even groot zijn. Dit zorgt voor een gelijkmatige garing.
- 3Bak de spekblokjes in een pan op middelhoog vuur tot ze krokant zijn, ongeveer 5-7 minuten. Haal het spek uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier, maar bewaar het vet.
- 4Doe de spruitjes in een grote mengkom. Voeg de olijfolie, zout, peper en optioneel de fijngehakte knoflook toe. Meng dit goed zodat alle spruitjes bedekt zijn met de olie en kruiden.
- 5Verdeel de spruitjes over een bakplaat bekleed met bakpapier. Rooster ze in de voorverwarmde oven voor 20-25 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn aan de randen. Schud ze halverwege de kooktijd even om voor een gelijkmatige bruining.
- 6Haal de spruitjes uit de oven en besprenkel ze eventueel met een scheutje balsamicoazijn of citroensap voor wat extra smaak. Strooi het uitgebakken spek erover.
- 7Serveer de geroosterde spruitjes warm uit de oven, perfect als bijgerecht bij een stuk vlees of vis.
Geroosterde spruitjes met spek is een heerlijk bijgerecht dat eenvoudig en snel te maken is en zit bomvol smaak. Dit gerecht combineert de aardse smaken van de spruitjes met de rokerige en zoute smaak van het spek, en is een eenvoudige manier om deze winterse groente om te toveren tot iets speciaals
